Gemeentelijk Fietsplan Mortsel

21/12/2015 - Antwerpen - Mortsel

Stad Mortsel heeft zijn 1ste Gemeentelijk Fietsplan!

Stad Mortsel volgt het goede voorbeeld van de grote steden zoals Antwerpen, Brugge en Gent en stelt ook een Gemeentelijk Fietsplan op, als deel van haar Gemeentelijk Mobiliteitsplan. Hiermee heeft de fiets ook in Mortsel een volwaardige plaats verworven als vervoermiddel!

Directe aanleiding tot het opstellen van het Fietsplan was de “Knelpuntenfietstocht” die Fietsersbond Mortsel in april 2013 organiseerde samen met het stadsbestuur en sympathisanten. Om dergelijke fietsknelpunten op een meer gestructureerde manier aan te kunnen pakken, vond schepen Steve d’Hulster het een goed idee een Fietsplan op te stellen.  Dat Fietsplan is in nauwe samenwerking tussen de schepen, Ellen van Eyndhoven van de dienst preventie en de Fietsersbond Mortsel tot stand gekomen.  Wij waren blij dat er nu echt geluisterd werd naar onze voorstellen en dat we een belangrijke input aan dit Fietsplan hebben kunnen leveren.

Nadat het college van burgemeester en schepenen einde 2013 reeds zijn zegen had gegeven aan het Fietsplan, dat de volledige bestuursperiode tot einde 2018 dekt, werd het begin 2014 ook door de gemeenteraad goedgekeurd.  Hiermee positioneert het stadsbestuur de fiets als een basisschakel voor het realiseren van duurzame mobiliteit, volledig in lijn met het STOP-principe.

Sleutelbegrippen in het Fietsplan zijn:

  • Een duidelijk fietsrouteplan met een planmatig wegwerken van geïnventariseerde fietsknelpunten
  • Verbetering van de fietsinfrastructuur in samenwerking met Provincie Antwerpen en het Vlaamse Gewest
  • Verkeersveiligheid en praktijkgerichte verkeerseducatie
  • Een ‘bereikbare fiets’ door een aangepast fietsparkeerbeleid

Je kan het Fietsplan hier downloaden.