Propere fietspaden: een mobiliteitsrecht

07/04/2011 - - Brussels Gewest

Willen we meer mensen op de fiets, dan is er nood aan meer fietsinfrastructuur en een goede nazorg zoals het ruimen en kuisen van de aangelegde fietspaden. Zo niet, haken fietsers af. De gewestelijke doelstelling - 20% fietsverkeer in 2020 - komt hierdoor meer en meer in het gedrang. Daarom voeren Fietsersbond en GRACQ-Les Cyclistes Quotidiens op zaterdag 9 april actie.

De laatste jaren werden er hier en daar fietspaden aangelegd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een van de belangrijkste verwezenlijkingen zijn de fietspaden langs het kanaal, die deel uitmaken van de toekomstige fietssnelweg dwars door Brussel. Het is net deze fietsader die soms zo slecht onderhouden is dat fietsers melden het fietspad voorlopig niet meer te gebruiken

Dit voorbeeld is geen unicum op het vlak van slecht onderhoud. Op de afgescheiden fietspaden liggen bladeren, modder, steenslag, glas, zwerfvuil … . De aanliggende fietspaden krijgen vooral te maken met glas en steenslag van het autoverkeer, het gebeurt ook dat door onderhoudsmachines het vuil van de weg op het fietspad belandt. Daarnaast heeft de installatie van glascontainers naast fietspaden heel wat lekke banden tot gevolg.

Ongestructureerde communicatie doet de situatie geen goed. Het is moeilijk om klachten te melden via het de site van Net Brussel. Daarnaast worden gemelde klachten amper of niet opgevolgd; zelfs na contacten met de betreffende diensten. Het doorschuiven van verantwoordelijkheden tussen Net Brussel en Brussel Mobiel is niet uitzonderlijk.

Er is nood aan een omvattend onderhoudsplan dat in samenwerking met de gemeenten zorgt voor propere en nette fietspaden.” zegt Roel de Cleen van de Fietsersbond. Dit plan zorgt dat de fietspaden geregeld gekuist worden, zeker tijdens de herfst en na de winter is dit nodig. Er is ook nood aan de oprichting van een interventieteam dat onmiddellijk kan uitrukken, na overstromingen of andere bijzondere omstandigheden.

Actie

Met een tiental fietsers spraken we op 9 april af op het fietspad aan Fernand Demetskaai in Anderlecht om er zelf het goede voorbeeld te geven.

Bekijk de foto's