Verslag van activiteiten in 2016

23/04/2016 - Antwerpen - Edegem

zondag 2 oktober: Fietsen door de zuidrand

We fietsten langs de mooiste natuur en binnenwegen uit www.toerismezuidrand.be, het nieuwe initiatief van de Azura-gemeenten.

We zagen de prachtige Reukens en de veelbelovende Frijthout, Park Neerland en de Oude Spoorwegberm, de bessentuin en de bloemenplukweide, ga zo maar door. Met deskundige uitleg van o.a. Marjan Nauwelaerts van “De Zuidrand, dat Smaakt!”.
We eindigden rond 17u in Hove met een leuke verrassing.

3-4 september: Jaarmarkt

Dit is altijd een evenement om naar uit te kijken: gezelligheid troef, veel volk op de been, vakantieverhalen, veel te zien en te proeven… De Fietsersbond stond ook dit jaar weer op haar vertrouwde plek in de Drie Eikenstraat tegenover het Zwaluwnest.

We legden de nadruk op de vele fietsverbindingen die onze gemeente rijk is. Ze zijn zo aantrekkelijk omdat je er geen autoverkeer tegen komt en daarom ook zeer geschikt om met kinderen te fietsen. Maar om te verhinderen dat auto’s deze paden zouden gebruiken, worden er doorgaans paaltjes gezet aan het begin en het einde van zo’n doorsteekje. Deze paaltjes zijn soms echt wel nodig, maar de meeste zijn eerder een gevaar in plaats van een zegen voor de fietsers. Er gebeuren geregeld ongelukken met fietsers die tegen een paaltje rijden. Helaas worden deze ongelukken praktisch nooit geregistreerd en weten we dus ook niet hoe ernstig dit probleem wel is. 

Op de jaarmarkt zijn veel inwoners de paaltjes die in de weg staan van de fietsers of een gevaar vormen voor de veiligheid op ons stratenplan komen intekenen op onze grote kaart. Ondertussen is het dossier aan de gemeente gepresenteerd en werd er beloofd werk van te maken. Binnenkort tonen we ook de lijst en de voortgang op onze site www.fietsrapport.be.

Midzomeravondtocht 23 juni 2016 - Fort van Duffel

Traditiegetrouw fietsten wij op het einde van de langste dag van het jaar weer een mooi rondje in de omgeving. Dit jaar naar het onlangs gerestaureerde Fort van Duffel. Dit historische pareltje van militaire bouwkunde is minder bekend, maar was zeker een avondfietstocht waard!

Hoewel er een stevige onweersbui in de lucht hing, vertrokken we toch op weg. Na een uurtje langs mooie weggetjes begon het inderdaad te flitsen en knallen, en al snel viel de regen met bakken uit de lucht. Gelukkig konden we schuilen onder een overdekte fietsenstalling, maar aangezien het maar bleef duren zijn we dan toch doorgereden naar het Fort, alwaar we ook van binnen nat konden worden.

Ondanks het weer was het een zeer mooie en gezellige tocht - Leo bedankt voor de organisatie, Dirk & Gijs bedankt voor het drankje!

28-29 mei: Fietstweedaagse Henegouwen

Zaterdag 28 mei en zondag 29 mei fietsten we met een gezellige groep door Henegouwen. Ondanks de spoorstaking, een kapotte stok, heel wat slijk, een overweg die weg was, een stad waar alles dicht was en nog heel wat meer obstakels, is het, met hulp van de weergoden, weer een fantastisch weekend geworden.

Hier vind je fotoreportages van 

 

21 maart: applausactie

Fietsersbond Edegem was één van de 130 teams die op de eerste lentedag fietsers aanmoedigde met een applausje. We stonden op de Oude Godstraat, bij de Molenlei en Rombout Keldermansstraat.

Hier zie je meer foto's van FB Edegem. De pagina van FB Nationaal kan je hier vinden.

 

 

Vrijdag 5 februari 2016: Jaarfeest Fietserbond Azura

We werkten traditiegetrouw samen met alle afdelingen van de Zuidrand aan een mooi programma:

- Kobe Boussauw (assistent-professor “ruimtelijke planning en mobiliteit” aan de VUB): "De rol van de fiets in de stad van de toekomst. En wat met de stadsrand?"
- Mikaël Van Eeckhoudt (Directeur Fietsersbond): "Fietsen, een logische keuze"
- FB Azura: nieuws en agenda voor het voorjaar
- Onze beruchte kwis - met een nieuwe kwismaster

Zondag 17 januari 2016: Natuurverkenning Oude Spoorwegberm

Fietsersbond afdelingen Kontich & Edegem leidden ons op wandeling en per fiets langs de berm van de Oude Spoorweg (1907-1968) van Edegem naar Mechelen.

Onze fietsen werden opgeladenaan sporthal Kattenbroek. Vóór de lunchpauze wandelden we langs de bedding van de voormalige spoorlijn, waarvan een stuk nu het langste (6 km) en smalste natuurgebied van Vlaanderen is. In de namiddag fietsten we verder zuidwaarts langs dezelfde bedding en passeren o.a. langs de abdij Roosendael..

Een uitgebreid verslag vind je in de Nieuwsbrief van FB Kontich.