Fietsers doen de omzet stijgen!

Fietsers geven meer uit dan automobilisten

Sommige handelaars denken dat hun omzet zal dalen als hun straat autovrij wordt of als er autoparkings verdwijnen. Steeds meer recent onderzoek bewijst echter het tegendeel. Andere handelaars weten dat of merken het bij tijdelijke wegenwerken. Dan willen ze niet meer terug naar de oude situatie (denk maar aan de Antwerpse leien en de Gentse Oudburg).

Fietsers en voetgangers consumeren meer. Hoe komt dat?

  • Ze doen niet al hun boodschappen ineens, maar gaan wel vaker naar de winkel.
  • Dat is elke keer weer een gelegenheid om meer te kopen dan ze van plan waren.
  • Ze combineren meer verschillende winkels en horecazaken. Onderweg naar de bakker of de kruidenier stoppen ze ook gemakkelijk voor een koffie of gaan ze nog snel even snuisteren in dat leuke winkeltje.
  • Parkeren is immers geen probleem.
  • Veel fietsers hebben een groter budget, omdat hun fietsritten niets kosten

Fietsers zijn dus de échte big spenders. Verwelkom fietsers en je omzet stijgt. Investeer als overheid in een fietsvriendelijke omgeving, en de lokale handel boomt. Dat bewijst ook deze studie van Portland State University (VS) uit 2012.

Verwelkom fietsers met goede stallingen

Zorg dat fietsers veilig, droog en handig kunnen parkeren. Installeer een goede stalling zo dicht mogelijk bij de ingang van je handelszaak. Als dit op de openbare weg is, kan het zijn dat je hiervoor toestemming moet vragen.

Je kan ook aan de mobiliteitsdienst van de gemeente vragen om vlakbij een fietsenstalling te installeren. Dat kan bijvoorbeeld in de plaats van een parkeerplaats (er passen wel acht fietsen op de ruimte voor één autoplaats!). Je kan je vraag nog versterken door steun te vragen van bewoners en andere handelaars. Meer over stallingen

Wist je dat?

Klanten vinden het belangrijker dat een winkel dichtbij is dan dat je er (gratis) kan parkeren. 'Gratis' parkeren in de binnenstad blijkt trouwens heel duur te zijn en trekt niet meer klanten aan, bewijst dit Nederlands onderzoek van de Erasmus Universiteit uit 2012.

Je zou er ook van versteld staan hoeveel je met een fiets kan vervoeren. Of wat een (fiets)leverdienst kan betekenen.