Fietsersbond en AXA verlichten op 22/10 de onverlichte fietspendelaar.

22/10/2020 - Algemeen

Deze ochtend werden fietspendelaars aan station Nekkerspoel in Mechelen verrast door een heuse verlichtingsactie. Jef van In, CEO van verzekeraar AXA, en Wies Callens, woordvoerder van Fietsersbond, vatten samen met een team van vrijwilligers post aan het station om onvoldoende verlichte fietsers te sensibiliseren. Zo sluiten ze de eerste week van hun gezamenlijke verlichtingscampagne af.
 
De dagen worden duidelijk korter en dit kan bij fietsers voor paniek zorgen: heb je je lichtjes wel mee? Doen die batterijen het nog? En hoe zat het ook weer met reflectoren? De Fietsersbond en verzekeraar AXA slaan dit jaar de handen ineen om fietsers letterlijk in de spotlight te zetten. De verlichtingscampagne heeft als doel om te sensibiliseren over de juiste fietsverlichting en is een letterlijk lichtpuntje in het donker voor de onverlichte fietser.
 
Wies Callens van de Fietsersbond: “Met deze actie willen we onze mede-fietsers wijzen op het belang van goede verlichting op de fiets. Voor de Fietsersbond staat fietsveiligheid voorop en goede verlichting is daar een belangrijk onderdeel van. We zijn blij om te zien dat veel fietsers daar al goed mee op weg zijn; deze actie is er om de onverlichte fietsers te wijzen op de reglementaire verlichting en hen daarbij een letterlijk duwtje in de rug te geven.”
 
Jef van In, CEO van AXA, is zelf een verlichte fietser pur sang:            
“Als marktleider in arbeidsongevallenverzekeringen zien we dat fietsongevallen tijdens het woon-werkverkeer, steeds ernstiger worden en zich ook steeds vaker voordoen. Persoonlijk, ga ik reeds de afgelopen twintig jaar minstens één keer per week met de fiets naar Brussel en terug. Naast een goed werkende fietsverlichting, vertrek ik niet zonder mijn fluogele helm, fluo hesje, fluo handschoenen, fluo balaclava en reflecterende schoenen. Zelfs mijn fiets heb ik fluogeel laten verven hoewel dat standaard niet bestond. Zien en gezien worden is dé gouden fietsregel om ongevallen en dus veel menselijk leed te vermijden.”
 
De verlichtingsteams, vrijwilligers van de Fietsersbond, staan nog tot 10 november op vele plaatsen in heel Vlaanderen en Brussel op wacht tijdens de ochtend- en avondspits. Ze zullen de goed verlichte fietsers bedanken en toejuichen. De onverlichte fietsers worden geïnformeerd over alle nodige fietsverlichting. Bovendien verlichten ze de onverlichte fietser met een setje oplaadbare lampjes.  Zo kan iedereen straks weer goed verlicht de winter door. De verlichtingsactie krijgt trouwens een nationaal karakter: in Brussel is er in dezelfde periode ook een verlichtingsactie van Brussel Mobiliteit in samenwerking met GRACQ en in Wallonië van de vzw Tous à Pied samen met l'Agence wallonne pour la Sécurité routière (AWSR).
 
Meer info op fietsersbond.be/verlichtingsactie