#Fietsverbinding Open Congresdag

#fietsverbinding is een laagdrempelige, open congresdag voor en door fietsers. Het wordt een inspiratie -en uitwisselingsmoment dat echt het verschil kan maken en een serieuze boost geeft. Met concrete acties en beleidsmaatregelen die de fietscultuur verder bevorderen en je de kans geven om nieuwe mensen te leren kennen door te netwerken.

Midden juni zijn al de ogen van de fietswereld op Gent gericht. Van 18 – 21 juni 2024 vindt het internationaal congres Velo-City plaats, wereldwijd dé belangrijkste fietsbijeenkomst van het jaar. Het is een unieke kans voor Gent, Vlaanderen en België, een momentum voor duurzame mobiliteit. De Fietsersbond grijpt dit momentum aan om #fietsverbinding te organiseren.


Wanneer? Woensdag 19 juni 2024 van 9u30 - 17u. #Fietsverbinding is deel van het Velo-Festival een feest voor en door fietsend Gent

Waar? VIERNULVIER, Sint-Pietersnieuwstraat 23

Voor wie? Fietsers uit heel Vlaanderen en Brussel. leden, vrijwilligers, partners en bondgenoten van de Fietsersbond.

Wat? Ben je als dagelijkse fietser op zoek naar inspiratie? Sta je als 'fietsactivist' te popelen om echt het verschil te maken? Ben je lid van de Fietsersbond en wil je de beweging versterken? Er is voor ieder wat wils op deze dag vol inspiratie- en uitwisselingsmomenten. Ontdek hier het volledige programma (voormiddag - namiddag - après-fiets

Hoeveel kost dat?  Leden van de Fietsersbond en Gentenaars betalen slechts 20 euro (excl. BTW) voor een hele dag inclusief lunch. Plaatsen zijn beperkt, wees dus snel. 

#Fietsverbinding wordt mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van de Stad Gent en de Fietsambassade Gent, de sponsoring van Biker Fietsen en de samenwerking met VIERNULVIERFietsberaad, AMSAB, Imec, Traxio, Transport & Mobility Leuven, fietsongeval.be, Provincie Vlaams-Brabant, Brussel Mobiliteit, UGent, More Lion en vele anderen. 

Programma voormiddag

Welkom

Iedereen is welkom vanaf 9u. 

Start #Fietsverbinding

Het startschot van een dag vol uitwisseling en inspiratie door

 • Filip Watteeuw, Schepen van Mobiliteit, Openbare Werken, Architectuur en Stedenbouw van de stad Gent
 • Philip Amaral, Policy & Development Director bij de European Cyclists' Federation
 • Inge Smolders, Algemeen directeur Fietsersbond - Gastvrouw en moderatrice

Positieve tendensen en impact

We zijn met steeds meer fietsers, de fietsen worden tegelijkertijd steeds diverser. Deze evolutie blijft niet zonder impact op infrastructuur, gedrag en verkeersveiligheid.

Keynotes door

 • Frank Glorieux, Traxio - Evolutie en stand van de fietsmarkt 
 • Inge Caers, Fietsberaad - Impact op het ontwerp op fietsinfrastructuur en verkeersveiligheid
 • Meredith Glaser, Professor of Cycling, Universiteit Gent en CEO Urban Cycling Institute - What is the future of cycling research? 

Debat: Waarom moet een stad een fietsstad worden?

Zwanger van een fietsstad? Fietsersbond Gent laat onder deze titel verschillende Gentenaars aan het woord. Maar, moet Gent wel een fietsstad worden, en bij uitbreiding andere gemeenten en steden in Vlaanderen en Brussel. Een debat waarbij we ook ongewenste negatieve impact niet uit de weg gaan. Wat is de impact en het belang van de fiets op duurzaamheid en leefbaarheid? Een debat met

 • Yves De Bruyckere, bezieler Zwanger van een fietsstad - Fietsersbond Gent
 • Esther van Garderen, Fietsersbond Nederland
 • Tom Dhollander, Voetgangersbeweging
 • Kaat Peeters, Sociale Innovatiefabriek
 • Wim Floré, o2o Bicycle Leasing

Uitreiking Gouden Spaak

De Gouden Spaak is een eerbetoon aan de vele Gentse fietshelden! Met deze prijsuitreiking zet de Gentse fietsambassade diegenen in de kijker die zich inzetten voor de fietscultuur in Gent. 

Programma namiddag

Kies uit meerdere workshops verdeeld over 5 verschillende zalen en het AMSAB .  Na inschrijving ontvang je in de week van 10 juni een link om een namiddagworkshop te kiezen.

De eerste reeks vindt plaats van 13u - 14u30. Je hebt de keuze tussen

De tweede reeks vindt plaats van 14u45 - 16u15. Je hebt de keuze tussen

 

Après-fiets

Napraten of Filmvoorstelling When we Cycle

Na een dag vol uitwisseling en informatie kan je even napraten bij een drankje in de Vooruit. De bar is open tot 19u, consumpties zijn op kosten van de deelnemers.

Alle deelnemers zijn welkom in het Kuipke in het Citadelpark waar om 17u in het kader van Velo-City de film When we Cycle wordt vertoond. De filmvoorstelling vindt plaats direct na de terugkoppelsessie, deelnemers hebben dus de keuze of ze hier naartoe gaan of blijven napraten in de Vooruit.

Bike Parade

Duizenden fietsers, deelnemers aan Velo-City, aan de #Fietsverbinding, Gentenaars en fietsers allerhande veroveren de Gentse straten. Vertrek aan het Citadelpark, fiets eens over de fly-over aan de Zuid en kom aan op de Vrijdagmarkt. Een niet te missen feestelijke fietstocht.

Ontdek het parcours en alle randanimatie