Met de fiets op de trein

Je verplaatst je het liefst met de trein en de fiets? Pendel je dagelijks of eerder bij gelegenheid? De formule ‘trein+fiets’ is voor elke gelegenheid  wel een goed idee. We geven je onze nuttigste tips mee om er een aangename reis van te maken!

Je fiets aan het station parkeren

De NMBS biedt voorzieningen voor fietsparkeren in haar stations: fietsenstallingen met of zonder overdekking, fietsboxen verhuur, bewaakte parkings, parkings met gelimiteerde toegang, enzovoort. Fietsparkings zijn gratis, met uitzondering van geautomatiseerde en beveiligde parkings.

Je fiets meenemen op de trein

Als treinreiziger kan je je fiets mee aan boord nemen. Er zijn specifieke plaatsen voorzien om deze te stallen: in de wagons of in een speciaal daartoe aangewezen bergruimte. Richt je steeds tot de treinbegeleider om te weten waar je je fiets precies kwijt kan. En zorg er verder voor dat je de gepaste treintickets bij hebt voor je fiets, naast het persoonlijke treinticket voor jezelf. Het fietsticket kun je vastmaken onder je zadel met een elastiekje.

  • 4€ per enkele rit voor fiets, tandem en fietskar
  • gratis voor alle plooifietsen
  • Het aantal fietsen dat mee aan boord kan, hangt af van de voorzieningen per trein.
  • In Brussel kan je je fiets niet in- of uitladen in de stations van Brussel-Centraal, Brussel-Kapellekerk of Brussel-Congres.
  • Het fietstransport aan boord van internationale treinen blijft tot op heden problematisch. De voorwaarden variëren naargelang de verschillende spoorwegbedrijven.

Fietspunten

De fietspunten in de treinstations beschikken over allerlei fietsvoorzieningen, die verplaatsingen met de fiets naar en van het station mogelijk maken: bewaakte fietsenstallingen, verhuur van fietsen, verkoop van klein materiaal, eenvoudige reparaties,  inlichtingen, enzomeer.

Fietsdelen vanaf het station

Er bestaan verschillende deelfietssystemen: denk aan Blue bike, Villo, Velo, ....

Met de fiets op de metro

De meeste metrostations zijn uitgerust met fietsstallingen.

Je fiets kan ook gratis mee aan boord van: De metro buiten de spitsuren: van maandag tot en met vrijdag tussen 7u en 9u en tussen 16u en 18u30. De lagevloertram (type T2000, T3000, T4000 = de meeste nieuwe trams, ze zijn laag en hebben geen opstapje) buiten de spitsuren. Plooifietsen kunnen op elk moment mee op metro, tram en bus.

In de metrostations met automatische klapdeurtjes, gebruik je met een fiets de sas (= aangepaste grotere deur) om naar het perron te gaan of het station te verlaten. Een sticker op de deur van de tram of metrowagon duidt aan waar je kan opstappen met de fiets. Binnenin de stations zijn de liften naar de perrons voldoende groot om een fiets in mee te nemen, dit wordt ook aangeduid met een blauw fietslogo.