Actie verkeersveiligheid

17/10/2014 - - Brussels Gewest

Met coureurs en speedguns voeren we vrijdag 17 oktober snelheidscontroles uit aan Brussel Congres. Snelheid is en blijft de voornaamste oorzaak van zware ongevallen, toch respecteren veel automobilisten de limieten niet en zijn er te weinig controles - vooral in de bebouwde kom, waar nochtans de meeste fietsers en voetgangers zijn.

De actie is een initiatief van de Fietsersbond, GRACQ-Les Cyclistes Quotidiens, European Union Cyclists' Group en krijgt de steun van Ouders van Verongelukte Kinderen en kadert binnen de '5 prioriteiten voor een fietsbaar Brussel'.

Doel

Met deze actie zullen we onze bezorgdheid uiten en automobilisten vragen om de opgelegde snelheidsbeperking te respecteren. Daarnaast vragen de verenigingen extra controles.

Actie

De snelheid van het gemotoriseerd verkeer leggen we vast met een speedgun. Maar er zijn ook coureurs die het verkeer aangeven wat de maximumsnelheid is, door op het aanliggende fietspad 30 kilometer per uur te rijden. Wie hen voorbijsteekt, rijdt dus net iets te snel...

In het rood en/ of groen gekleed zullen we de automobilisten een gelukkige of kwade smiley tonen indien ze de snelheid (zone 30) respecteren of overschrijden.