Ban zware vrachtwagens uit leefkernen

15/09/2014 - Algemeen

Ban zware vrachtwagens uit leefkernen

Vorige week maandag is een zesjarig jongetje op de fiets verongelukt na een dodehoekongeval. Samen met zijn vader kwam hij van school, maar onderweg werd hij gegrepen door een vrachtwagen. De Fietsersbond pleit voor een vrachtwagenverbod in de buurt van scholen en woonkernen.

Het ongeval gebeurde op de Turnhoutsebaan in Deurne. Na een schooldag was het kind samen met zijn vader op weg naar huis, maar aan een kruispunt liep het fout. Een vrachtwagen sloeg rechtsaf, maar de fietser stond in zijn dode hoek. Het jongetje kwam onder de wielen van de vrachtwagen terecht. Hij werd nog overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, maar is daar overleden. Zijn vader kon nog net op tijd stoppen en kwam er met lichte verwondingen vanaf.

Voor de Fietsersbond is het dodehoekongeval, het zoveelste in de rij, de aanleiding om te pleiten voor een vrachtwagenverbod in de buurt van scholen. Vrachtwagens voor en na schooltijd weg uit de schoolomgeving. Ze hebben er niets te zoeken. Bovendien veroorzaken ze veel overlast zoals milieu-, geur- en lawaaihinder. Kortom, ze horen niet thuis in een omgeving waar mensen leven en spelen. Het verbod kan het centrum van de stad of gemeente dan ook leefbaarder maken.

Haalbaar op korte termijn

De overheid zou zo’n verbod op korte termijn kunnen invoeren. We moeten ook inspanningen leveren voor een overgangsperiode. Vervang de zware trucks door kleinere vrachtwagens en vervang die dan weer door bestelwagens... Duurzaam vrachtverkeer is mogelijk in Vlaanderen. 

Bekijk hier de reportage op Terzake.