Belgisch Kampioenschap Fietsdiefstal: Brussel wint thuismatch

29/03/2012 - - Brussels Gewest

Geïntegreerd anti-diefstalplan

Met het Belgisch Kampioenschap fietsdiefstal eist de fietsbeweging een geïntegreerd anti-diefstalplan van het Brussels Gewest. Een hogere inzet dringt zich op inzake

  • handhaving,
  • infrastructuur
  • en sensibilisering.

Fietsdiefstal is immers één van de belangrijkste redenen waarom mensen de fiets aan de kant laten staan. Momenteel ligt het aantal gestolen fietsen* vier keer hoger dan het aantal gestolen auto’s. Daarom moet fietsdiefstal hoger op de agenda komen van politie en parket.

Rol voor het Gewestelijk Parkeeragentschap

Inzake de ontwikkeling van veilige stallingen zien we een grote rol weggelegd voor het Gewestelijk Parkeeragentschap (GPA). De fietsersbeweging dringt er op aan dat het GPA op de rails wordt gezet.

Nood aan sensibilisering

Belangrijk is ook dat fietsers en fietsverkopers goed worden geïnformeerd over het nut van een degelijk slot, want met een goed vastgemaakte fiets verminder je de kans op diefstal aanzienlijk. Met een uniek fietspaspoort wordt elke fiets aan een eigenaar gelinkt en wordt het doorverkopen van gestolen fietsen een stuk moeilijker.

Het wordt tijd dat alle actoren samen werken aan een globaal antifietsdiefstalbeleid. De fietsersbeweging kijkt uit naar de initiatieven die het Brussels Gewest hieromtrent zal nemen.

Vijf prioriteiten voor Brussel

De voorgestelde maatregelen om fietsdiefstal tegen te gaan kaderen in het actieplan ‘Fietsbare stad – De vijf prioriteiten voor fietsers in Brussel’ van de Fietsersbond, GRACQ-Les Cyclistes Quotidiens en de European Union Cyclists' Group.

* Het aantal geregistreerde fietsdiefstallen in Brussel bedraagt 2500 per jaar. Men vermoedt dat slechts een kwart van de diefstallen geregistreerd.

Actie

Op 29 maart organiseerden de fietsverengingen Fietsersbond, GRACQ, EUCG en CyCLO het Belgisch Kampioenschap fietsdiefstal. Het BK 2012 ging door in gaststad Brussel, op het befaamde Koningsplein.

Wie langskwam, maakte kennis met de absolute kampioen van de fietsdiefstal.

Bekijk de foto's