Elsene wint Helse Kassei 2012

28/06/2012 - - Brussels Gewest

Op donderdag 28 juni reikten de Fietsersbond, GRACQ-Les Cyclistes Quotidiens en European Union Cyclists’ Group de Helse Kassei uit aan de Brusselse gemeente met de slechtste fietsinfrastructuur. Met de actie willen de fietsverenigingen het gebrek aan initiatief wat betreft veiligheid en comfort van de fietspaden in sommige gemeenten aanklagen.

Een comité van experts selecteerde vier plaatsen in Brussel waar het niet goed fietsen is. De fietsverenigingen lanceerden een online enquête waarbij meer dan 400 respondenten Elsensesteenweg tot de meest helse fietsplek van Brussel (43%) verkozen. De Gentsesteenweg in Molenbeek gaat aan de haal met een ‘eervolle’ tweede vermelding (29%) en de Joseph Stevensstraat in Brussel-Stad sluit de rangen (16%).

Met de uitreiking willen de fietsverenigingen het totale gebrek aan (aandacht voor) veilige en comfortabele fietsvoorzieningen in een aantal Brusselse gemeenten aankaarten. Zonder degelijke infrastructuur zullen de doelstellingen van het mobiliteitsplan Iris 2, zoals 20% fietsers tegen 2020, nooit gehaald worden.

Actie

Met een actie aan de Naamsepoort maakten de fietsverenigingen de top drie bekend en hoffen we het glas op de winnaar. Een uitgelaten fietsstoet vertrok vervolgens naar het gemeentehuis van Elsene op het Fernand Cocqplein. Daar werd het gemeentebestuur beloond met een Helse Kassei voor haar trieste overwinning.

 

Deze actie kadert binnen het actieplan '5 prioriteiten voor een fietsbaar Brussel'