Fietsbeleid heeft nood aan visie, lef en participatie

02/06/2023 - West-Vlaanderen - Brugge

"Fietsbeleid is zoveel meer" door Patrick D’haese

De-Bloemstraat-als-tuinstraat-met-zit-en-speelelementen-©JeroenBroeckx-1024x683.jpg

Maandagavond 9 Okt 2023 
19U30 in de Snuffel Ezelstraat Brugge
Details en inschrijven hier:
https://avansa-brugge.be/activiteiten/fietsbeleid-heeft-nood-aan-visie-lef-en-participatie

Fietsbeleid is zoveel meer dan het aanleggen van veilige en comfortabele fietspaden en diefstalveilige fietsenstallingen. Een globale visie op het fietsgebruik en fietsbeleid in de stad kan worden omgezet in een concreet actieplan, waarbij de 5 E’s – Engineering, Education, Enforcement, Engagement, Evaluation – een sturende rol spelen. Voor de opmaak van de visie, de ambities en concrete maatregelen is participatie van groot belang: inwoners en bezoekers kennen de stad en zorgen voor praktijkgerichte input. Het uitrollen op het terrein vergt dan weer politieke moed en lef. Geen omelet zonder eieren te breken!

Een hoger fietsgebruik heeft op zich al een positieve impact op de klimaatverandering. Maar de fietsinfrastructuur kan ook inherent bijdragen aan klimaatmitigatie en -adaptatie. Via praktijkervaringen en best practices krijgen we een beter inzicht in het waarom, hoe en wat van fietsbeleid.
(foto: BlauwGroenVlaanderenDe-Bloemstraat-als-tuinstraat-met-zit-en-speelelementen-©JeroenBroeckx )
https://fb.me/e/bLAWXR33f

Voormalig directeur Fietsersbond Nationaal.

Patrick D’haese heeft jarenlange ervaring in mobiliteitsbeleid met een bijzondere passie voor fietsbeleid. Hij zat aan alle kanten van de mobiliteitstafel als voormalig directeur van de Fietsersbond en kabinetsraadgever van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Hij is ervan overtuigd dat lokale besturen een hoofdrol spelen in het realiseren van een duurzame en verkeersveilige mobiliteit. Dat uitgangspunt werd omgezet in o.a. het fietsbeleidsplan Torhout, de fietsparkeerstudie Sint-Truiden, studie fietsstraten in Deinze en Sint-Martens-Latem, het regionaal mobiliteitsplan Westhoek en de opmaak van het voetgangersnetwerk in Gent.

Organisatie Klimax ism Fietsersbond Brugge

Maandag 9 oktober 19U30 2023 in de Snuffel Ezelstraat 42, 8000 Brugge

We starten om 19U30 met een kleine inleiding over de werking van de fietsersbond en andere fietsorganisaties in Brugge.
Deze lezing vanuit de Fietsersbond Brugge maakt deel uit van het Klimax klimaat festival Brugge.