Fietser van de dag - Anna Arampatzis

21/09/2020 - Vlaams-Brabant - Tienen

We sluiten de week van de mobiliteit af met Anna Arampatzis (38) uit Kumtich. Anna en haar bakfiets zijn een onafscheidelijk duo. Autorijden heeft ze heus wel geprobeerd, maar dat was telkens met veel tegenzin én onder lichte dwang van haar omgeving. "Bovendien zat ik met de daver op het lijf achter het stuur, wat menige gevaarlijke situatie (en bijna ook een echtscheiding) uitlokte", aldus Anna. "Ik vrees dat mijn man en de rij-instructeurs van de autorijschool trauma’s hebben overgehouden aan mijn stuurmanskunsten van weleer."  

Maar op de fiets is Anna een meer beheerste en verantwoordelijke weggebruiker. "Ik weet wat ik doe en houd rekening met alle factoren om me heen." stelt Anna ons gerust. En die factoren wisselen nogal, want Anna springt voor elke verplaatsing op haar fiets.

Eerst brengt ze de kinderen met de (elektrische bak-)fiets naar de dorpsschool. Daarna rijdt ze de velden in en fiets ze verder naar de school waar ze als leerkracht werk (Via Tienen). "Mijn boekentas, verbeterwerk, extra leesmateriaal kunnen zonder enig probleem mee. In de bak en mijn fietstassen is er plaats genoeg!" zegt Anna.

Op woensdagnamiddag staan er heel wat activiteiten op de agenda, en ook dan is de fiets zo een handig vervoermiddel. "Ik breng mijn dochters naar de muziekschool, we kiezen een heleboel nieuwe boeken uit in de bib en passeren, als het weer het toelaat, nog even langs Heldenland. Op de heenweg hebben we doorgaans veel haast en kiezen we voor de Leuvenselaan. Als alle afspraken en verplichtingen achter de rug zijn, trekken we de velden in en waaien we lekker uit", vertelt Anna. Ook in het weekend wordt de bakfiets intensief gebruikt: de hobby’s van de kinderen leiden hen weer naar Tienen-centrum en de wekelijkse boodschappen staan dan ook op het programma.

Ooit dachten ze dat dat rijbewijs en die tweede gezinswagen onvermijdelijk zouden worden. Tegenwoordig is de gezinswagen een deelwagen die voornamelijk in het weekend op de eigen oprit staat. "Zelfs dan is die wagen vaak niet nodig. Met dank aan mijn bakfiets!" glundert Anna.