Fietser van de dag - Gerda Van Elsen

20/09/2020 - Vlaams-Brabant - Tienen

Ook in Oplinter wonen er heel wat enthousiaste fietsers. Een sprekend voorbeeld daarvan is Gerda Van Elsen (51), medewerkster bij de dienst ruimtelijke ordening van de stad Tienen. Ze is afkomstig uit Noord-Limburg, waar het vroeger heel gewoon was om veel met de fiets te doen: “Van kleins af aan ging ik met de fiets naar school. Er waren ook allerlei voorzieningen voor de kinderen zodat we veilig op school geraakten, zoals verkeersbrigadiers.”  

En fietsen, dat is ze blijven doen. Ze komt bijna elke dag met de (sinds kort elektrische) fiets naar het werk. Alleen in december en januari kiest ze vaker voor de auto, omdat ze altijd binnendoor rijdt naar en van Tienen en in die wintermaanden is het dan te donker en vindt ze het te onveilig. En soms doet ze ’s avonds ook nog een toertje met de fiets in de buurt, gewoon voor de fun. In de weekends gaat ze regelmatig op pad op haar stalen ros, alleen of in gezelschap van haar man, en dan legt ze al gauw 25 tot 50 km af. Ook in de vakantie is dit hun favoriete vervoermiddel, en als ze dan toch met de auto ergens naartoe gaan, gaan de fietsen steevast mee. Voor dit jaar staan er nu al 4000 km op haar teller!

Als we haar vragen waarom ze zo veel en zo graag fietst, antwoord ze zonder aarzelen: “Buiten zijn! Buiten … dat is zo ontspannend, alles glijdt van je af en ondertussen kun je genieten van het mooie landschap. En ja, de terrasjes onderweg zijn ook wel belangrijk ☺.” Wie zijn wij om haar tegen te spreken?

Op de vraag of ze tips heeft voor mensen die (nog) niet (veel) fietsen, is het antwoord ook heel duidelijk: “Gewoon beginnen! Heel veel mensen beseffen niet hoeveel mooie routes er hier in de regio al zijn voor fietsers. Een volgende stap is een of twee goeie fietstassen kopen; heel handig om kleine en iets grotere boodschappen te vervoeren. En als je dan de smaak te pakken hebt - en je woont niet te ver van je werkplek - kun je ook overschakelen op de fiets voor je woon-werkverkeer. Echt een aanrader!”