Fietser van de dag - Gerrit Van Hemelryck

14/09/2020 - Vlaams-Brabant - Tienen

Gerrit Van Hemelryck (54) woont in Kumtich, samen met zijn vrouw en vijf zonen. Tussen Tienen en Leuven kun je hem regelmatig op de fiets tegenkomen. Ook de rest van het gezin springt voor bijna elke verplaatsing op de fiets. 

Hij werkt als klusjesman bij de vzw Sporen in Leuven (Heverlee) en gaat elke dag met de fiets naar het werk, zo legt hij al ongeveer 30 km per dag af. Heen gaat hij meestal langs de steenweg. “Dat is wel gevaarlijk en erg druk, maar het is ook de kortste weg”, zegt hij. ’s Avonds rijdt hij meestal terug langs een veel rustiger en mooiere route, binnendoor via Opvelp, ook al is dat een omweg. Ideaal om je hoofd eens leeg te maken en lekker uit te waaien, volgens Gerrit.

Ook in het weekend doet hij bijna alles met de fiets en rijdt hij regelmatig eens een tour van al gauw 50 km. “Bijvoorbeeld om mijn moeder te bezoeken, of gewoon om wat rond te rijden voor het plezier.”

Op de vraag waarom hij zoveel met de fiets rijdt, antwoordt hij: “Ik fiets gewoon graag! En het is praktisch en snel.” Voorlopig houdt hij het bij een gewone fiets, “al is een elektrische fiets misschien wel interessant voor langere fietsvakanties”, mijmert hij.

Een tip voor beginnende fietsers: “Bouw het rustig aan op. Begin met je korte verplaatsingen per fiets te doen: naar de bakker, naar de bibliotheek … Als je met de fiets naar het werk wilt rijden, is het ook wel belangrijk dat je je bij aankomst kunt omkleden en eventueel wat verfrissen, zeker als het om langere afstanden gaat. Op mijn werk is dat in ieder geval mogelijk en dat is erg aangenaam.”