Fietser van de dag - Mark Vanherberghen

20/12/2020 - Vlaams-Brabant - Tienen

Deze week gaan we langs bij Mark Vanherberghen. Mark woont sedert 3 jaar terug in Tienen en gebruikt zeer frequent zijn fiets als hij de stad in moet. "Het is de beste manier om je vlot door de stad te verplaatsen en het houdt je bovendien in beweging. Kleine boodschappen doe ik dus steeds met de fiets."

Dat de fietsinfrastructuur de laatste tijd verbeterd is in Tienen kan Mark erg apprecieren. "bij de heraanleg van de vesten is er voldoende plaats voorzien voor de voetgangers en de fietsers en is de woonomgeving aangenamer geworden. Ik merk ook een verandering in mentaliteit: veel automobilisten stellen zich hoffelijk op en geven voorrang aan of houden rekening met de fietser, iets wat ik duidelijk merk op de nieuw aangelegde vesten bij het oversteken op de voorziene plaatsen". Of er ook nog ruimte is voor verbetering? Zeker volgens Mark "In de stad is het soms wat moeilijker fietsen omdat er niet overal voldoende plaats is voor de fiets en de auto samen. Bijkomende fietsstraten in het centrum van Tienen zijn wenselijk om een fietsvriendelijk en fietsveiling verkeer mogelijk te maken."

Vaak lees je commentaren dat fietsers echte wegpiraten zouden zijn. Mark is het daar niet mee eens. "Wellicht zijn die er. Maar die maken zeker niet het gros uit van de fietsgemeenschap. Ikzelf stel me steeds op als zwakke weggebruiker die alert is voor alle verkeer rondom hem. Zo zoek ik steeds oogcontact met de automobilist voor dat ik een manoeuvre uitvoer om te weten dat we mekaar goed verstaan en ik geen risico neem aangereden te worden. Je wordt wel beschouwd als zwakke weggebruiker maar dit stelt je natuurlijk niet automatisch in je recht als je betrokken wordt bij een aanrijding. Hoffelijkheid kan op dat vlak zeer veel conflicten vermijden."

Mark fietst ook graag recreatief. Zo heeft hij in deze Corona tijden onze eigen streek herontdekt. "De fiets is daar het geschikte vervoermiddel voor: geen vervuiling, je hebt beweging en de actieradius laat toe de streek verder te ontdekken. De route naar Zoutleeuw via de Gete en de Ijzerenweg, de route naar Meldert en Hoxem gecombineerd met de Mene-Jordaan wandeling van Natuurpunt zijn twee van mijn lievelingsroutes."

Meer weten over hoffelijk rijden?

De #Fietsvriendelijk campagne van de Fietsersbond is een campagne voor fietsers en gemaakt door fietsers. De boodschap? Het aantal fietsers blijft groeien en de ruimte is beperkt. Dus maak het leuk voor jezelf en anderen. www.fietsersbond.be/fietsvriendelijk