Fietser van de maand - Pascale Bolle

05/02/2022 - Vlaams-Brabant - Tienen

Pascale uit Kumtich heeft koning auto aan de kant gezet en koos resoluut voor de fiets
“Een jaar geleden besloot ik mijn wagen, een oude diesel, weg te doen, wegens te duur in onderhoud en allesbehalve milieuvriendelijk. Via mijn werk kon ik aan gunstige voorwaarden een elektrische fiets aankopen en ik besloot tijdelijk autoloos te leven.”

En bevalt het?
“Oh ja, reeds na heel korte tijd realiseerde ik me dat ik echt genoot van het fietsen en zelfs ging uitkijken naar mijn dagelijkse tochtje. Ik gebruik de fiets voor woon-werkverkeer en inkopen. De afstanden zijn meestal kort, ik fiets gemiddeld zo'n 10-15 km per dag. Met een elektrische fiets zijn zelfs de heuveltjes in het landschap of winderig weer geen punt meer.”

Wat vind je fijn aan fietsen?
“Fietsen geeft mij een gevoel van vrijheid. Ik fiets graag snel en dat is soms ook een manier om wat stoom af te blazen na een drukke werkdag. En zo krijg ik mijn dagelijkse portie lichaamsbeweging en frisse lucht. Regen of koude storen mij niet; met de juiste kledij heb ik daar geen last van. Soms gebeurt het dat ik op een regendag net vóór het vertrek even tegen de tocht opzie, maar een minuutje later besef ik alweer dat ik het ook zó fijn vind.”

Lukt het zonder auto?
“We zijn een jaar verder en ik heb een auto nauwelijks gemist. Voorlopig is dit zeker geen prioriteit voor mij en het is zelfs de vraag of er terug een auto zal komen. Ik overweeg een plooifiets aan te schaffen om de combinatie openbaar vervoer - fietsen nog wat beter op elkaar af te stemmen. Ik zie het autoloze leven ook als een bescheiden bijdrage tot een beter milieu.” 

Voel je je veilig in het verkeer?
“Er zijn veel hoffelijke chauffeurs, maar helaas zijn er ook mensen voor wie fietsers duidelijk een hindernis op de weg zijn. Dat laat ik echter niet aan mijn hart komen. Het is wel angstaanjagend hoe
sommige chauffeurs een fietser soms helemaal niet lijken op te merken. Goed werkende lichten en een fluojasje bij duister weer en 's avonds zijn dus echt noodzakelijk.”

Bedankt, Pascale! We wensen je nog heel veel fietsplezier!