Fietser van de week: Hatice Katmer

18/10/2020 - Vlaams-Brabant - Tienen

Deze week stellen we een heel bijzondere “fietser van de week” aan u voor, want zij kan namelijk nog niet fietsen, maar wil het wel héél graag leren: Hatice Katmer. Hatice (48) is leerkracht biologie en is geboren en getogen in Adana aan de zuidkust van Turkije. Vorig jaar is ze met haar man en twee van haar kinderen naar België gekomen (haar twee oudste dochters wonen in de VS) en sinds anderhalve maand wonen zij in Kumtich. 

Ze heeft nu helaas geen werk, maar wil graag snel zo goed mogelijk Nederlands leren, zodat ze kan integreren in onze samenleving en weer aan de slag kan als leerkracht. Ze volgt dan ook taallessen in het CVO in Heverlee (in Tienen is er op dit moment geen plaats). Intussen wil ze dolgraag leren fietsen.

Op de vraag hoe het komt dat ze nog niet kan fietsen, antwoordt ze: “In Turkije fietst bijna niemand, enkel kinderen, dichtbij huis. Er zijn namelijk nergens fietspaden en de gewone wegen zijn te gevaarlijk om met de fiets te rijden.”

Waarom ze graag wil kunnen fietsen? “Omdat ik dan meer kan bewegen, dat is gezond. Ik kan dan ook boodschappen doen met de fiets en in het weekend fietstochtjes maken met mijn gezin. Mijn dochter Nihal en mijn zoon Süleyman fietsen ook graag. Bovendien is het ecologischer dan met de auto rijden, dat is ook belangrijk.”

Ze heeft onlangs een fiets gekregen van een vriendelijke buurtbewoner, en Nihal gaat haar leren fietsen, dus dat komt dik in orde!

(De plannen van Fietsersbond Tienen om in 2020 een fietscursus te organiseren werden door corona gedwarsboomd. Als het kan, komt er in 2021 wel een nieuwe reeks. Hou deze pagina of onze Facebook-pagina in het oog)