Fietser van de week - Peter Claessens

06/03/2021 - Vlaams-Brabant - Tienen

Deze week is het de beurt aan Peter Claessens (35), die door een collega werd uitgeroepen als fietser van de week. Peter werkt als omgevingsambtenaar aan de stad en woont sinds enkele jaren in Tienen.

Hij kiest om verschillende redenen voor de fiets: “Voor korte afstanden is het voor mij gewoon het snelste vervoermiddel. Een fiets kan je bovendien overal makkelijk én gratis parkeren – met de auto is dat wel een ander verhaal. Daarnaast is fietsen goed voor de gezondheid, je kan veel meer zien onderweg, het is goed voor het milieu, enzovoort. Op de fiets voel ik me ook veel vrijer om te bewegen. Bovendien ben ik het gewoon: vanaf het moment dat ik kon, ging ik met de fiets naar school, daarna naar de universiteit en nu naar mijn werk.” We kunnen Peter dan ook bijna elke dag op zijn fiets voorbij zien flitsen. Hij gebruikt de fiets vooral voor woon-werkverkeer, dus elke werkdag. “Het ideale moment om ’s ochtends even op te laden en ’s avonds (soms letterlijk) uit te waaien. Voor kleinere boodschappen pak ik ook de fiets. Alleen als ik veel of zware dingen nodig heb, zal ik de auto nemen.”
Volgens hem is de fietsinfrastructuur in Tienen niet speciaal slechter of beter dan op andere plaatsen. “Overal heb je wel stukken die moeilijker berijdbaar zijn en stukken die pas nieuw aangelegd zijn en er mooi bij liggen. Recreatief nodigt het Tiense landschap wel uit tot mooie fietstochtjes. En ik merk ook wel dat er bij wegenwerken meer en meer aandacht wordt besteed aan de fiets als volwaardige weggebruiker.”

En hoe is het met de fietsuitrusting van Peter gesteld? Daar kan hij heel kort over zijn: “Ik heb één doodgewone stadsfiets die ondertussen al enkele jaren mee gaat.” Een fietshelm heeft hij ook. Zijn tip aan alle fietsers is dan ook: “Koop jezelf een helm! Een fiets houdt zich grotendeels zelf recht, dat is fysica, maar je hebt het niet altijd zelf in de hand. En wat is er nu belangrijker dan het stel hersenen dat je hebt gekregen? Een fietshelm is een kleine investering om jezelf te beschermen. Koop er dus een of vraag er een voor je verjaardag of voor onder de kerstboom!”

Peter is duidelijk niet op zijn kop gevallen en we hopen dat hij nog lang en gelukkig (en veilig) mag blijven fietsen!

Meer weten over fietshelmen?

Er is voor elk wat wils in het wijde gamma aan fietshelmen. De helmen verschillen zowel qua kleur als qua model, gewicht en materiaal. Om een goede keuze te maken, moet men rekening houden met enkele elementen. Fietsersbond zette alles op rijtje voor jou! https://www.fietsersbond.be/fietshelm