Fietsers van de dag - Het dynamische fietsteam van politiezone Getevallei

14/11/2020 - Vlaams-Brabant - Tienen

Politiezone Getevallei heeft sinds juli 2020 een fietsteam dat dagelijks wordt ingezet om te patrouilleren op het grondgebied. Het fietsteam bestaat uit 3 leden van het interventiekorps, bestaande uit een hoofdinspecteur en twee inspecteurs. Met dit fietsteam wordt er nog meer ingezet op verkeersveiligheid in de binnenstad, alsook op de aanpak van overlast. 

De leden van het fietsteam zijn sportief en hebben een zeer goede fysieke conditie. Deze teamleden zullen in de toekomst een gespecialiseerde opleiding volgen om nog veiliger te kunnen werken op de fiets. Ze zijn steeds zichtbaar aanwezig op het terrein en hebben een snellere aanrijtijd dan politievoertuigen voor interventies in de stadskern op moeilijker bereikbare plaatsen.

Zintuiglijk nemen ze op de fiets nog meer waar tijdens hun patrouilles zoals bijvoorbeeld het geluid van een alarm of glasbraak, de geur van vuurtje stook, de geur van cannabisgebruik,… Deze zintuiglijke waarnemingen zorgen ervoor dat zaken sneller worden opgemerkt en zij bijgevolg ook snel kunnen optreden waar nodig. Ook het verrassingseffect bij inbreuken (druggebruik, covid-19, overlast), doordat het fietsteam ‘plots’ en ‘overal’ kan opduiken levert goede resultaten op.

Sinds de opstart van het fietsteam hebben de collega’s al veel positieve signalen ontvangen van burgers. De inzet van het team op wekelijkse markten en andere evenementen wordt door de burgers duidelijk gesmaakt.  Zo spreken alerte burgers hen aan over bepaalde fenomenen of problemen. Door het nauw contact met de burgers wordt er belangrijke informatie bekomen en worden nieuwe overlastplaatsen op aangeven van de burgers ontdekt. Het fietsteam kan hierdoor de nodige patrouilles doen en probeert hiermee overlast of problemen aan te pakken.

Het fietsteam werkt mee aan een veilige en leefbare samenleving! Heb je iets opgemerkt of wil je iets kwijt, spreek hen zeker aan en werk zo mee aan een veilige leefomgeving!  #SamenMetRespect


Fietsersbond Tienen is alvast heel enthousiast met de komst van dit fietsteam. Het stond al 4 jaar op ons verlanglijstje en was één van de aandachtspunten in het fietsrapport van Fietsersbond Tienen.
Vind jij het ook zo geweldig? Laat ons afspreken dat telkens wanneer je dit team tegenkomt, je al fietsend de duim opsteekt.