Fietsers van de week - drie generaties Laermans

03/10/2020 - Vlaams-Brabant - Tienen

Vandaag zetten we niet één fietser, maar meteen drie generaties fietsers centraal. Het is opa Guido Laermans die ons met enige trots deze foto bezorgt. De foto toont de derde generatie fietsers (na de kinderen, nu de kleinkinderen) die opgeleid worden binnen zijn familie. "Op de foto zie je van rechts naar links Maud (Laermans) 10 jaar, dan Vie (Laermans) 9 jaar en aan de staart van het peleton Bernadette (Stassens)  de oma, op de terugweg van de school." verduidelijkt Guido. "Sinds 1960, dus al drie  generaties, zit het fietsen in ons DNA."

Het begon met de kinderen naar school brengen, maar later deden Guido en Bernadette al hun verplaatsingen met de fiets. Op café, naar een concert, met vakantie, naar het werk...altijd was de fiets de eerste keuze. Ook de kinderen leerden deze goede gewoonte snel aan. En nu staat de jongste lichting fietsers dus ook klaar. "Maud en Vie hebben leren fietsen tussen hun derde en vierde levensjaar" zegt Guido, "net zoals de andere kleinkinderen Arno, Thea, Leo, Janne en Martin. De smaak hebben Maud en Vie te pakken want je moet al flink op de pedalen duwen om ze te volgen."
Bernadette heeft sinds kort een elektrische fiets om ze bij te benen.

Guido slaat even aan het rekenen. "Als ik een optelsom maak van het aantal fietsen in onze familie, kom ik uit op een totaal van 16 stuks.
Heel wat onderhoudswerk natuurlijk en daarom staat er in het ouderlijk huis bij opa Guido een volledig onderhoudsatelier klaar om bij te springen bij technische problemen."

Het lijkt ons wel duidelijk ondertussen. Fietsen wordt hier niet tussen de spreekwoordelijke "soep en de patatten" gedaan maar is een echte levensinstelling. En dat is meteen een belangrijke les voor vele ouders. "goed voorbeeld doet goed volgen", geldt dus ook voor fietsen.