Fietsers van de week - Dzmitry en Lora Barysiuk

29/01/2021 - Vlaams-Brabant - Tienen

Deze week zijn Dzmitry en Lora Barysiuk fietsers van de week. 

Fietsen is hun manier van leven,  want ze combineren zo gezondheid met vrije tijd. Korte verplaatsingen doen ze altijd met de fiets. "Wij weten niet precies wanneer en waarom fietsen voor ons zo belangrijk geworden is." zegt Dzmitry. "Misschien omdat er te weinig tijd was om te gaan sporten? Want dat schiet er soms bij in met drie kinderen en twee voltijdse jobs. Of misschien omdat we ons in de stad gewoon sneller met de fiets kunnen verplaatsen? Naar de school of hobby's van de kinderen of de bibliotheek. 

Ondertussen doen ze al meer dan drie jaar bijna alles met de fiets. Naar het werk: Dzmitry werkt in Landen als buschauffeur, Lora werkt in Tienen. Maar dus ook om de jongste naar school te brengen, of naar de hobby’s. "We doen zelfs de boodschappen met de fiets", zegt Lora trots. "Wij kunnen daarvoor op onze fietsen een speciale bak plaatsen". 

Dzmitry verplaatst zich voor zijn werk met een speed pedelec. "Maar ik maak boven mijn woon-werk verplaatsingen nog fietstochten tot 100km, zeker één keer per maand. Deze verplaatsing doe ik met een Mountain-bike." Ze vinden het ook leuk om het ganse gezin fietstochten te maken. Zelfs de jongste telg van het gezin - zeven jaar - schrikt niet terug voor een tocht van 30 kilometer. 

Dzmitry en Lora zijn er van overtuigd dat fietsen goed is voor de gezondheid en ook voor de portemonnee. "Fiets niet alleen maar voor je plezier, maar ook voor dagelijkse verplaatsingen (post, winkels, huisarts,…)" raden ze daarom iedereen aan. "Na de vernieuwing van de weginfrastructuur in onze stad kan je overal sneller en vlotter geraken dan met de auto."