Fietsersbond zet Brusselse ministers op de fiets

24/09/2014 - - Brussels Gewest

Op donderdag 18 september 2014 maakten de Fietsersbond en GRACQ samen met alle Brusselse ministers en staatssecretarissen een korte fietstocht, naar aanleiding van de Week van Vervoering. Na afloop overhandigden we aan ieder van hen een brief met voorstellen voor hun beleidsdomein om het fietsgebruik in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te stimuleren.

Beleidsvoorstellen op maat

Inzake openbare werken vroeger we veilige en comfortabele fietspaden op alle gewestwegen. Voor de verkeersveiligheid vroegen we een veralgemening van de Zone 30. Alleen waar er echte veilige fietspaden zijn is een hoger snelheidsregime aanvaardbaar. Aan de minister van financiën vroegen we een hervorming van de fiscaliteit, wonen en werken moet goedkoper worden in Brussel, vervuiling en overmatig autogebruik dient dan weer zwaarder belast te worden. Zo hadden we voor elke beleidsverantwoordelijke een aantal voorstellen klaar op maat van zijn bevoegdheid.

Taak voor voltallige regering

Het fietsen stimuleren mag dan voornamelijk een bevoegdheid zijn van mobiliteit en openbare werken, ook op het vlak van urbanisme, gezondheid, werkgelegenheid, leefmilieu, financiën, toerisme,... zijn er maatregelen nodig om fietsen voor iedereen mogelijk te maken. Het is dus aan de voltallige regering om samen in te zetten op een betere mobiliteit en voor een betere leefkwaliteit in Brussel.

Met de fietstocht toonden ze in elk geval symbolisch hun goodwill. We rekenen erop dat alle leden van de Brusselse regering ook tijdens de komende legislatuur de nodige inspanningen zullen leveren om het fietsen te faciliteren.