Fietslift Turnova is geen goed idee

03/07/2015 - Antwerpen - Turnhout regio

Fietsersbond regio Turnhout vindt de bouw van een nieuw stadsdeel op de Turnova-site in Turnhout een belangrijk project. Het zal aangenaam wonen zijn in de stadskern en mensen van Turnhout en omgeving zullen ongetwijfeld de weg vinden naar de gezellige winkelsite.

Wij vinden het dan ook een goed idee dat er een ruime ondergrondse fietsenparking wordt aangelegd.

Een serieuze bedenking hebben we echter bij plannen om de toegang tot deze fietsenparking te organiseren met een fietslift.

Fietsersbond regio Turnhout is ervan overtuigd dat de fietslift voor velen een onoverkomelijke drempel zal vormen om ondergronds de fiets te stallen. Het onveiligheidsgevoel, mogelijke technische pannes met de lift en vooral tijdverlies zal ervoor zorgen dat fietsers alsnog hun fiets bovengronds zullen stallen. Waar dan vermoedelijk niet genoeg plaats zal zijn. Onze verwachting is dat velen de weg naar de ondergrondse parking niet zullen vinden en dat er een groot fietsparkeerprobleem zal ontstaan aan de Oostzijde van de Grote Markt.

In Antwerpen, Kortrijk en Zwolle heeft men moeten vaststellen dat fietsliften in de praktijk niet werken. Bijkomende investeringen in bovengrondse fietsenstallingen waren het gevolg. We willen het stadsbestuur en de projectontwikkelaar dan ook met aandrang vragen om de huidige plannen te herbekijken en de toegang naar de ondergrondse fietsenstalling te hertekenen.

Het is immers beter om nu de juiste investeringen te doen dan achteraf corrigerende maatregelen te moeten bekostigen.

Als het de bedoeling is dat er in de ondergronds fietsenstalling geparkeerd wordt, moet de toegang zo makkelijk mogelijk worden gemaakt. Fietsersbond regio Turnhout denkt in eerste instantie aan een helling of een rolband. Goede voorbeelden hiervan zijn te vinden bij onze Noorderburen. In het Eindhovense winkelcentrum is er een succesvolle ondergrondse fietsenstalling die per rolband bereikbaar is, in ’s Hertogenbosch rijden fietsers langs een helling naar beneden. Een mogelijke tussenoplossing zou kunnen zijn om de geplande inrit naar de parking te verbreden voor de aanleg van een traphelling met fietsgoten.

Verwijzend naar de Nederlandse steden vraag de Fietsersbond ook dat fietsen gratis kunnen gestald worden in de ondergrondse parking.

Fietsersbond regio Turnhout is ervan overtuigd dat alle partijen gebaat zijn bij een goede bereikbaarheid per fiets van de toekomstige winkelsite. Wij hopen dan ook dat het stadsbestuur onze aanbevelingen ter harte neemt zodat de ondergrondse fietsenstalling van Turnova kan uitgroeien tot een succesverhaal.