Fietsgemeente/stad 2022: de Fietsrapporten zijn daar!

11/02/2022 - Algemeen

Negen Vlaamse steden en gemeenten zijn door het grote publiek genomineerd als kanshebbers voor de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2022. VSV, minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en de Vlaamse overheid organiseren in samenwerking met de Fietsersbond deze verkiezing en willen steden en gemeenten aansporen om te zorgen voor een goed lokaal fietsbeleid. Minister Lydia Peeters zal de uiteindelijke winnaars bekendmaken tijdens het Fietscongres dat op 31 mei in Deinze plaatsvindt.

 

Afgelopen najaar konden alle fietsers in Vlaanderen het fietsbeleid binnen hun gemeente beoordelen via een grote publieksbevraging.  In totaal brachten een kleine 20.000 deelnemers online een stem uit. Ze lieten horen hoe zij het fietsen binnen hun gemeente zelf ervaren. 133 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten haalden de drempel van minstens 50 ingevulde enquêtes en kwamen daardoor in aanmerking om mee te dingen naar de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2022.

Welke steden en gemeenten behaalden de hoogste scores?

De drie gemeenten of steden die in de publieksbevraging binnen hun categorie de hoogste gemiddelde scores behaalden, zijn genomineerd als kanshebbers voor de titel:

  • Categorie 1 – steden en gemeenten met meer dan 50.000 inwoners:
    Genk, Leuven en Mechelen
  • Categorie 2 – steden en gemeenten met 20.000 tot 50.000 inwoners:
    Dilsen-Stokkem, Lommel en Mortsel
  • Categorie 3 –gemeenten met minder dan 20.000 inwoners:
    Lendelede, Peer en Zutendaal

 

Wie wint de titel?

In de tweede ronde, die in februari van start gaat, bezoekt een onafhankelijk studiebureau de negen genomineerde steden en gemeenten om er een terreinonderzoek te verrichten. Experts maken daarbij een diepgaande analyse van de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid. De resultaten worden vervolgens beoordeeld door een vakjury, die per categorie beslist wie de winnaar wordt. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters zal de drie winnaars bekendmaken tijdens het Fietscongres dat op 31 mei in Deinze plaatsvindt.

 

Minister Lydia Peeters: “Ik wil de negen genomineerden van harte feliciteren met de goede scores die ze in de publieksbevraging hebben behaald. Daarnaast wil ik graag alle Vlaamse steden en gemeenten die werken aan een sterk fietsbeleid in de bloemetjes zetten. Hen inspireren om een echte fietsgemeente te worden, is het grote doel van deze verkiezing. We willen hen ondersteunen, inzichten bieden, bezielen en stimuleren. Samen gaan we voor 300 Vlaamse fietsgemeenten!”

 

Fietsrapporten per gemeente

De 133 steden en gemeenten die in de eerste ronde werden beoordeeld, krijgen een fietsrapport met de resultaten van de bevraging. Het fietsrapport biedt interessante inzichten over de manier waarop fietsers het fietscomfort en de fietsveiligheid in de betrokken stad of gemeente beleven.

 

Alle fietsrapporten zijn beschikbaar op www.fietsgemeente.be.

 

Wat kunnen we vaststellen?

Er zijn een aantal stijgers in vergelijking met de vorige editie. Soms is dat omdat er op lokaal niveau echt stappen vooruit gezet zijn waar fietsers ook echt tevreden mee zijn. Maar dit hoeft niet enkel over extra fietspaden te gaan. Aspecten als aandacht voor fietsenstallingen, handhaving van snelheid in een zone 30 of in een fietsstraat of een goede communicatie over fietsroutes kwamen ook aan bod in de bevraging. Grotere steden met grotere hoeveelheden fietsers zien dit niet altijd vertaald in hogere scores. We kunnen wellicht constateren dat waar fietsbeleid heeft gezorgd voor een stijging in het aantal fietsers, de noden van die fietsers meegroeien. Ook voor de groeiende aantallen en verschillende soorten fietsers blijft het dus nodig om te innoveren en investeren in fietsbeleid.