Goesting

28/05/2024 - Algemeen

Goesting, dat is wat ik voelde toen ik de vacature voor directeur bij de Fietsersbond zag. Mee werk mogen maken van de fiets als evidente duurzame mobiliteitskeuze, daar wil ik mijn schouders onder zetten! Goesting, dat is ook wat ik zie bij collega’s van de Fietsersbond, bij heel wat geëngageerde fietsers en bij onze lokale afdelingen, zeker ook die van Lokeren, waar ik zelf actief ben. Goesting om aan de slag te gaan, om dingen in beweging te zetten, om het een beetje aangenamer, of gewoon nóg beter te maken voor elke fietser en stiekem elke actieve weggebruiker. Eigenlijk gewoon voor iedereen. Want, ondertussen dragen we door het installeren van een fietscultuur ook een steentje bij aan die verdomd grote uitdaging waar we als wereldbevolking voor staan: klimaatverandering. 

De fiets is voor mij hét middel bij uitstek om die grote uitdaging aan te pakken. Fietsen is actie! Het is in beweging komen en blijven. Je leert het je kinderen met vallen en opstaan, hebt het ongetwijfeld zelf ook zo geleerd en je verleert het nooit. In een wereld waar alles alsmaar sneller gaat, geeft fietsen mij ook een ideaal reistempo aan. Het is een beetje vertragen, ondertussen genieten van de schoonheid van een landschap, terug verwonderd zijn en op ontdekking gaan! Hellingen overwinnen en genieten van de wind in je haren bij de afdaling. Elke pedaalslag opent nieuwe perspectieven, elke bocht onthult verborgen schoonheid. Bij elke trap draag je bij aan je eigen gezondheid en aan een gezondere planeet.

Zoals fietspaden en wandelwegen plekken met elkaar verbinden, zo verbindt fietsen ook mensen, letterlijk en figuurlijk, met elkaar. En zo zat ik ergens in maart, na een leuke sollicitatie met een uitdagende vraag, samen met de voorzitter van “de vakbond voor de fietsers” zoals een vriend de Fietsersbond mooi omschreef. Een gembertheetje of twee later was de knoop ontward, maar nog niet helemaal doorgehakt. Veranderen van job betekent immers ook: loslaten wat je hebt opgebouwd. Na vijftien jaar gewerkt te hebben bij een lokaal bestuur, laat ik  een mooie blokkendoos achter met heel wat duurzame bouwstenen. Het is nu aan anderen om daar verder iets moois op te bouwen voor ons klimaat. Ik kies nu heel bewust voor een nieuw pad. Een nieuwe weg met ongetwijfeld vele nieuwe avonturen en uitdagingen. 

Ja, er ligt nog veel werk op de plank. Maar, met een team vol goesting, passie, kennis, enthousiasme en nog zo veel meer, en ook met jullie, de leden van de Fietsersbond, lukt dat wel en veranderen we beetje bij beetje deze wereld. Op naar een wereld waar het goed is om te wonen, werken én leven, voor iedereen, inclusief rijk en arm, mobiel en minder mobiel. Waar nog vele generaties na ons van mogen én kunnen genieten. Laat ons samen verder op weg gaan, wetende dat in het rijk der fietsers de weg niet alleen het doel is. Het is ook de beloning.

Tot in den draai!

Inge Smolders
Directeur Fietsersbond