Heraanleg De Leet - advies Fietsersbond Ieper

01/05/2017 - West-Vlaanderen - Ieper

Advies op stadsvernieuwingsproject

Naar aanleiding van de nieuwe inspraakronde over het stadsvernieuwingsproject voor de Leet en omgeving, heeft Fietsersbond Ieper volgend advies aan de stad ingestuurd:

Geachte heer Burgemeester, geachte Schepenen

Als fietsersbond, afdeling Ieper, gaan we graag in op de vraag naar advies voor de voorgestelde schetsen voor de Leet. Allereerst juichen we de ambitieuze plannen voor het hart van de stad Ieper toe. We focussen in ons advies op de plaats van de fietsers in deze levendige, centrale plek.

Uit de voorgestelde schetsen kunnen we (nog) niet opmaken of fietsers gescheiden worden van auto’s en wandelaars. Op het Vandepeereboomplein is er voldoende ruimte om te opteren voor een gescheiden fietspad. Terzelfdertijd moet nagedacht over de rol van de Leet in een veilig, vlot en comfortabel fietsnetwerk in de binnenstad, opgebouwd uit fietsstraten en autoluwe straten. Een vlotte en veilige aansluiting langs beide zijden van het Vandepeereboomplein en Coomansstraat zal zeker ook de nodige aandacht vragen. 

Wij missen een visie op de ontsluiting van de site. Als fietsersbond pleiten we voor enkel lokaal autoverkeer, niet verder doorgaand.

Belangrijk is eveneens dat er voldoende fietsstallingen worden voorzien, niet enkel vaste fietsstallingen, maar ook tijdelijke voor tijdens grotere evenementen b.v.. Een plek voor fietsparking onder toezicht zou zeker een meerwaarde zijn. Uiteraard is het zinvol de nodige oplaadpunten voor elektrische fietsen te voorzien.

Voor de leesbaarheid van de binnenstad zou het goed zijn om bij de uiteindelijke keuze van materiaal en inrichting te onderzoeken welke tot op heden in de binnenstad gebruikte materialen/inrichtingen goede keuzes gebleken zijn of welke andere opties kunnen worden genomen. Dit moet leiden tot richtlijnen voor de verdere inrichting bij toekomstige vernieuwingen in de binnenstad.

Met vriendelijke groeten,
namens Fietsersbond Ieper.