Het fietsapplaus in het Maria– Boodschaplyceum

29/04/2024 - Algemeen

Jongeren warm maken om de fiets als vervoermiddel nummer 1 te zien. Het lijkt een hele karwei maar het Maria-Boodschaplyceum slaagt er wonderwel in. De school heeft een echt fietsbeleid en motiveert leerlingen en collega’s om de mental shift in te zetten en met de fiets naar school te komen. Dit doen ze onder andere door enkele rode loper acties tijdens het schooljaar, waaronder ook de applausactie van de Fietsersbond. Wie zijn deze fietsgekken? En hoe slagen ze in hun opzet? De Fietsersbond vroeg het zich af en interviewde L.O leerkrachten Bram en Marleen. 

Hey Bram en Marleen! Jullie school doet dit jaar een vijfde keer mee met de applausdag. We zijn benieuwd om jullie ervaringen hierover te horen. Vertel eerst even over de uitrol van jullie doordacht fietsbeleid op school.

Bram: "Elf jaar geleden zijn de fietsambassadeurs ontstaan bij ons op school. Het is een klein groepje van leerlingen die toen met de fiets naar school kwam. Zij motiveren andere leerlingen om met de fiets naar school te komen of een ander vervoermiddel dan de auto."

"We organiseren ook acties op school onder de noemer ‘rode loper actie’, bijvoorbeeld ‘be bright, use a light’ en hebben een fietsvloot. We hebben tien jaar geleden fietsen gesponsord gekregen door de ouderraad. Elke dinsdag gaan we met enkele klassen gaan fietsen tijdens de sportles."

De applausdag is een evenement dat past binnen jullie reeks rode loper acties. Hoe werken jullie dit visueel uit?

Bram: "Een vijftiental fietsambassadeurs maakt een aantal dagen op voorhand spandoeken en kartonnen met slogans erop. Er is een DJ met muziek, de inkomhal wordt volledig ingekleed om de leerlingen en de collega’s te bedanken en toe te juichen. We staan aan een brug in de buurt én ook aan de schoolpoort. Elke fietser krijgt zo van ons een applaus."

Marleen: "Aan de brug komt zeer veel volk voorbij. Elke keer een fietser passeert doen we een wave. Mensen vinden het plezant en zwaaien naar ons. We leggen ook een rode loper en werken samen met Good Planet vzw. Zij nemen een muziekbox mee en een megafoon. We waren zelfs eens zo luid dat de politie dacht dat er een betoging bezig was. Enthousiast zijn we dus wel."

Hoe communiceren jullie de actie naar de leerlingen en collega's?

Marleen: "We communiceren de actie via Smartschool en de sociale mediakanalen van de school. We werken niet met affiches. Leerlingen zeggen dat ze daar toch niet echt naar omkijken."

Zorgt een applausdag voor meer fietsambassadeurs?

Bram: "Er zijn er dit jaar een paar bij gekomen. Maar zo’n initiatieven zorgen vooral voor meer leerlingen die tout court met de fiets naar scholen komen. Als ik hier vijftien jaar geleden kwam werken stonden er drie fietsen op school, nu staan er misschien wel honderd fietsen."

Marleen: "Hoe meer de fietser centraal staat, hoe meer leerlingen met de fiets naar school komen. Op applausdag applaudiseren we echt voor de mensen in de stad, niet enkel voor leerlingen die met de fiets naar school komen. "

Welke tips hebben jullie voor andere deelnemende scholen?

Marleen: "Zoek een groepje leerlingen die je kan motiveren en die komen snel met eigen ideeën. Laat ze zelf het evenement promoten in de klas. Dit is heel anders dan dat wij dat als leerkrachten doen."

Bram: "Geef als leerkracht zelf al het goede voorbeeld. Zeker in centrum Brussel kan je hen laten bewust worden van de snelheid van de fiets. Je bent overal veel sneller, dus je hebt zowel een fysiek voordeel als tijdsgewin.” 

Wie zit er allemaal in het organisatieteam?

Bram: "De L.O leerkrachten samen met de fietsambassadeurs."

Marleen: "We krijgen ook steeds vertrouwen en appreciatie van de directie. Dat doet deugd."

Hoe beleven jullie zelf zo'n applausdag?

Marleen: "Het is heel plezant. Je moet eens komen kijken, de applausmakers zijn enthousiast dat er zoveel mensen voorbij fietsen en het doet deugd dat mensen zo blij zijn als ze een applaus krijgen."

Bram: "Marleen is begonnen met de fietsambassadeurs en ik neem nu, samen met Wout, de fakkel van haar over."

Zin om ook deel te nemen aan de applausdag?

Geprikkeld na het lezen van dit interview? Zin om ook de fietsende voorbijgangers in jouw buurt van een stevig applaus te voorzien? Schrijf je snel in!