Het recht op wind in je haren

13/02/2023 - Algemeen

Hop, de fiets op en op weg. Op ieder moment van de dag ergens naar toe kunnen fietsen, de frisse lucht in. Het bloed stroomt door je aderen, verscherpt je conditie en je krijg onverwachte inspiratie onderweg. Het is onze vrijheid als fietser.

Hometrainer

Voor Maurice en Lizette, die sinds kort in een woonzorgcentrum verblijven is dat niet meer vanzelfsprekend. Ze willen graag nog eens een terrasje doen, een vroegere buur een bezoekje brengen of langsgaan bij een kleinkind dat in de buurt woont. Mooie dromen zijn het geworden. Bijna dagelijks vind je Maurice en Lizette op de hometrainer om hun spieren in conditie te houden. Ze doen hun uiterste best. Toch wordt stappen moeilijker en zijn grotere afstanden uitgesloten. Zelfstandig ergens heen fietsen en een frisse neus halen kan niet meer. Het woonzorgcentrum wordt hun wereld. 

Bakfiets

Tien jaar geleden op een zonnige dag in mei huurde een man een bakfiets en fietste naar een woonzorgcentrum in zijn stad. Sinds dat moment bouwt de Deen Ole Kassow vanuit Kopenhagen verder aan zijn idee. Zet minder mobiele mensen in een fiets en doe een ritje door de buurt. Dit eenvoudige idee zorgde op enkele jaren tijd in verzorgingstehuizen verspreid over 64 steden en 50 landen voor een wonderbaarlijk effect. Cycling Without Age geeft ouderen opnieuw de kans op “wind in hun haren” en geeft mensen vooral terug het gevoel dat ze bestaan.

Ole from Rod Blackhurst on Vimeo.

Deze heel eenvoudige en makkelijk te organiseren activiteit zorgt ervoor dat ouderen een nieuw verhaal meemaken, iets beleven. Andere inwoners komen in contact met de senioren uit hun wijk. De vrijwillige bestuurder van de riksja geniet van het schouwspel en heeft na een uurtje fietsen heel wat nieuwe verhalen en een heel voldaan gevoel.

Cycling Without Age (Fietsen zonder leeftijd) zorgt op een eenvoudige en goedkope manier voor de “vermaatschappelijking van het zorgbeleid” voor iedereen die ervoor openstaat. Ze hebben een duidelijke en goed omlijnde structuur en ontwikkelde methodieken om het idee snel en plaatselijk in de praktijk toe te passen. 

Fietsen zonder leeftijd

In meerdere afdelingen van Fietsen Zonder Leeftijd rijden vrijwilligers ritten met riksja’s of duofietsen met 1 of 2 passagiers. Een mobiliteitsaanbod toegevoegd aan de ouderenzorg. “Goed leven betekent contact nemen met anderen. Goed leven betekent in de wereld zijn en niet opgesloten zitten” zegt Dirk de Wachter, peter van Iedereen Wind in de Haren, de afdeling van Fietsen Zonder leeftijd in Oud-Heverlee.

Word vrijwilliger

Zelf mensen opnieuw een ‘wind in de haren’ gevoel geven, kan natuurlijk ook. Wil je graag af en toe (of eenmalig) tijd vrijmaken voor een kort fietstochtje met twee senioren, neem dan contact met een initiatief in je buurt, of contacteer Fietsen Zonder Leeftijd bij Mobiel21.

 

Naar: VEELO magazine winter 2022, door Lieven Jacobs