De ‘kriekelions’ loodst fietsende kinderen veilig door Schaarbeek

02/12/2021 - Algemeen

De ‘Kriekelions’ fietsen elke dag in groep van en naar school. Wij spraken met initiatiefneemster Sofie Walschap.

Sofie: “Sinds een aantal jaar is de school van onze kinderen, basisschool ‘De Kriek’ in Schaarbeek, aan het wachten op een definitief gebouw. In afwachting daarvan volgen de lagereschoolkinderen les in de gebouwen van een school aan de andere kant van de gemeente, zo’n 2,5 kilometer verder. Dat zorgt bij heel wat ouders voor problemen om de kroost tijdig en veilig op school te krijgen. We zijn dus met een project gestart om de kinderen in groep naar de andere kant van Schaarbeek te brengen. Onze naam, de ‘Kriekelions’, is een samenvoeging van de naam van onze school en de wielrenner Claude Criquielion.”

Fietsbrevet

Sofie: “Het is vanaf het begin de ambitie geweest om alles met de fiets te doen. De kinderen moesten eerst een fietsbrevet en een goede fiets hebben. Bovendien moesten er natuurlijk voldoende fietsers zijn. Daarom deden we het eerste jaar alles met de tram. Vanaf het tweede jaar gebruikten we de fiets. De uren van de school zijn afgestemd op de situatie, zodat we tijdig van de ene naar de andere site geraken. We krijgen ook de steun van de gemeente, die een coördinator heeft aangesteld en het aanspreekpunt is voor de kinderen en hun ouders.”

Door weer en wind

Sofie: “Tijdens de afgelopen wintermaanden stelden we voor om opnieuw de tram te nemen. Dat werd niet goed onthaald door de kinderen. Ze wilden per se blijven fietsen. Uiteindelijk hebben we maar één week niet gefietst omdat het sneeuwde. Voor de rest fietsten we door weer en wind. De fietsers die vandaag meerijden, zijn zeer gemotiveerd en staan er elke dag. We krijgen bovendien heel wat kinderen mee die anders nooit naar school zouden fietsen, omdat ze het fietsen bijvoorbeeld niet van thuis uit hebben meegekregen.”