Kritisch Masker

24/02/2012 - - Brussels Gewest

Carnavaleske Kitische Massa voor Schone lucht in de stad

Business as usual in België - dieselland. In Europees vergelijkend onderzoek scoort ons land op het vlak van luchtkwaliteit ondermaats. België heeft, na Luxemburg, de hoogste uitstoot van stikstofdioxide (NO2) in Europa. Oorzaak: het vele gemotoriseerd verkeer en de verdieseling van ons wagenpark. Gemiddeld leven we een jaar minder door de slechte luchtkwaliteit. In een stedelijke omgeving , zoals Brussel loopt dit verder op.

De Brusselse fietsverenigingen willen iedereen met de neus op de feiten drukken: er zit te veel fijn stof in de lucht, te veel NO2 en teveel dieselroet. Politici nemen het probleem onvoldoende ernstig. Nochtans heeft de Europese Commissie ons land al verscheidene malen op de vingers getikt. De modale Belg blijft massaal dieselwagens aankopen en de wagen van stal halen voor (zelfs) korte afstanden. De overheid moet met een mix van maatregelen het autoverkeer aan banden leggen en de alternatieven voor de fiets , wandelen en het openbaar vervoer uitbreiden.

Actie

Iedere laatste vrijdag van de maand verzamelen fietsers aan de Naamsepoort voor de Kritische Massa waar ze samen met honderden fietsers voor één keer het autoverkeer naar hun hand zetten (en niet omgekeerd). Op 24 februari maakten we met de speciale carnaval-editie een statement met een gemaskerde optocht.

De gemaskerde Kritische Massa fietste langs de belangrijkste verkeersassen en sprak pendelaars en Brusselaars aan: kies voor een schone wagen of beter nog: laat je auto staan.

Bekijk de foto's

 

Deze actie kadert binnen het actieplan '5 prioriteiten voor een fietsbaar Brussel'