Meer ruimte voor de fiets in je gemeente? Volg mee openbare onderzoeken op!

11/08/2013 - - Brussels Gewest

Een rode affiche in je gemeente? Dan gaat er een openbaar onderzoek van start om een plein of een straat opnieuw aan te leggen.

1. Opvolging Fietsersbond...

Om voor betere fietsinfrastructuur te kunnen ijveren, volgen de Fietsersbond en GRACQ op wanneer een plein of straat in een van de Brusselse gemeenten wordt heraangelegd.

2. ... in samenwerking met de lokale fietsers

Jij weet als geen ander weet wat de hindernissen en mogelijk oplossingen zijn voor het fietsen in jouw gemeente. Daarom is jouw betrokkenheid van groot belang.

Sommige plannen zijn en kunnen onze steun gebruiken. Andere plannen missen dan weer ambitie en hebben fietssuggesties nodig.

Wat kan je doen?

Heb je zin om eens een openbaar onderzoek in je buurt mee op te volgen, dan kan je een van de volgende taken opnemen:

  • de locatie ter plekke en op kaart bestuderen,
  • de plannen bij de gemeente inkijken en kopiëren,
  • een brief/ bezwaarschrift opstellen met opmerkingen en voorstellen,
  • de overlegcommissie bijwonen.

Alle hulp is welkom, dat kan dan gaan van een éénmalig engagement voor het opmaken van een tekst of mee aanwezig zijn opeen overlegcommissie of systematisch een halfuur per maand/week etc. Je hoeft dus niet alles op jou te nemen; voor ieder wat wils!

3. Hoe gaat het in zijn werk?

  1. Screening: de Fietsersbond screent de openbare onderzoeken in het Brussels Gewest.
  2. Betrekken lokale fietsers: een belangrijke aanleg in jouw gemeente? Dan contacteren we jou, andere geïnteresseerden en de lokale afdelingen van de Fietsersbond en GRACQ.
  3. Taken verdelen: onderling wordt er afgestemd of het dossier al dan niet in het voordeel van de fiets is, en wie wat kan doen.

4. Ondersteuning

De opvolging gebeurt nooit alleen; je kan altijd terecht bij het secretariaat en de afdelingen.

  • Geregeld komt er ook een Werkgroep Plannen Lezen samen, waar je met je vragen en ideeën terecht kan. Meer informatie hieronder.
  • Voor openbare onderzoeken van bovenlokaal belang - bijv. plein dat op een Europese of Gewestelijke fietsroute ligt - krijg je extra ondersteuning vanuit het secretariaat.
  • Zowel de Fietsersbond als GRACQ organiseren vormingen om je wegwijs te maken in het lezen van plannen.

Ook voor praktische zaken zoals voorbeelden, printen, postzegels, …  kan je bij ons terecht. Op regelmatige basis komt een Werkgroep Plannen lezen samen die belangrijke dossiers bespreekt. Ook bij deze werkgroep kan je terecht voor advies.

5. Waarom is jouw hulp belangrijk?

Vanuit het secretariaat volgen we de belangrijkste openbare onderzoeken op, die met een bovenlokale impact. We kunnen helaas niet alle lokale openbare onderzoeken opvolgen, en we kennen ook niet elk plein of straat om het perfecte advies af te leveren.

Opdat we sterker staan, rekenen we op de hulp van onze lokale contacten om structureel en op middellange termijn degelijke fietsinfrastructuur en meer ruimte voor de fiets te vragen.

Hoe meer fietsers uit de Brusselse gemeenten hun advies geven, hoe groter de kans dat gemeenten meer zullen investeren in kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur.

6. Meedoen?

Ben jij wie we zoeken?

Check of je in één of meerdere van deze zaken kan vinden:

  • Je fietst in Brussel.
  • Je hebt interesse in infrastructuur en plannen van aanleg.
  • Je bijt je graag vast in een dossier om een goed beargumenteerd bezwaarschrift op te stellen.
  • Je kent medestanders in je gemeente (scholen, wijkcomités, …) of bent bereid om er te zoeken.
  • Je hebt redactionele vaardigheden om de standaardbrief en het bezwaarschrift te redacteren.
  • Je durft ons dossier en onze argumenten op een overlegcommissie te verdedigen en kan hier ook tijd (vaak overdag) voor vrijmaken.

Contact. Stuur een mailtje naar Julie met je gegevens (gemeente, GSM) en geef aan waarvoor jij je beste skills uit kast wil halen.