Met de fiets was je er al!

17/09/2013 - - Brussels Gewest

‘Met de fiets was je er al!’ Waar dan? Om het even waar! In de stad is de fiets immers het vervoersmiddel bij uitstek, snel en efficiënt. Om automobilisten die vastzitten in de file daarvan te overtuigen zullen de Fietsersbond en GRACQ-Les Cyclistes Quotidiens op dinsdag 17 september een sensibiliseringsactie voeren op de Van Praetbrug.

Brussel krijgt nogal regelmatig de weinig begeerde titel van ‘stad met de meeste files ter wereld’. De Van Praetbrug in Schaarbeek weerspiegelt met 46.000 wagens per dag en chronische files perfect het probleem. Op een moment dat de Week van Vervoering burgers oproept om een meer rationeel verplaatsingsgedrag aan te nemen, is het dan ook een strategische plaats om automobilisten tot de orde te roepen.

Met een slogan die haast niet duidelijker kan - ‘Met de fiets was je er al!’ - zullen de fietsers van de Fietsersbond en GRACQ de vastzittende automobilisten hen eraan herinneren dat zich met de fiets verplaatsen veel sneller en gemakkelijker is.

Veel mensen aarzelen om de een of andere reden nog om zich op de trappers te begeven. De fiets dringt zich nochtans op als een logische keuze: daarvan is de explosie van het aantal fietsers op dit traject het beste bewijs. ‘In september 2000 werden tijdens het spitsuur slechts 16 fietsers geteld, dezelfde tellingen in 2012 wezen op 11 keer zoveel fietsers’, aldus de beide organisaties.