Nationale Applausdag 2022

24/03/2022 - Algemeen

Hieperdefiets!

Dit jaar gaat de Applausdag voor fietsers door op vrijdag 3 juni 2022. De wereldwijde dag ter ere van de fiets, want sinds 2018 is die dag door de VN uitgeroepen tot World Bicycle Day. Deze fijne actie voor fietsers wordt zo langzamerhand vaste prik in het voorjaar: wat ooit begon als initiatief van de Fietsersbondafdeling Mechelen wordt sinds 2014 op nationaal niveau georganiseerd. Nu slaan de Fietsersbond en haar Franstalige evenknie de GRACQ weer de handen in elkaar om heel het land te doen klappen.

Fietsfeestje

Benieuwd waar dat feest zich allemaal afspeelt? Klik op de kaart hieronder om alle geregistreerde applausteams terug te vinden. Nog geen applaus in jouw buurt? Trommel een groep van je vrienden en buren bij elkaar en zet jouw applausteam op de kaart.

Klap mee!

Zo'n fietsapplaus is super simpel én mega tof. Langs zo'n klappend haagje enthousiastelingen kunnen fietsers met een glimlach door pedaleren zonder dat ze hun (ochtendlijke) fietsrit moeten onderbreken. En voor de applausteams zorgt het geven van die staande ovatie ook voor een olijke ochtend: fietsers komen in allerlei buien voorbij, maar ze fietsen allemaal breed lachend door dankzij jullie. Meedoen is simpel de pimpel! Geef je actie door via het inschrijfformulier en krijg al onze tips en tricks.

Alvast een tipje van de sluier:

  • Kies een strategische, maar veilige locatie: een plek waar veel fietsers komen maar waar er ook voldoende plaats is om comfortabel met je applausmakkers te gaan staan.
  • Spreek op voorhand al eens af met je team om samen een aantal leuke borden of een spandoek te maken. Leuk om te doen met je kinderen en het  geeft je actie meer schwung.
  • Fietsersbond-afdelingen kunnen promotie-materiaal aanvragen via het bestelformulier om hun actie extra aan te kleren.
  • Zoek bondgenoten voor je applausteam: spreek eens een lokale (jeugd)vereniging aan of een school. En voor een krachtiger signaal: nodig de Schepen van Mobiliteit uit om mee te doen. Je kan ook samenwerken met lokale organisaties, wijkcomités, het Fietspunt, scholen, wijkcomités, …
  • Maak je actie al vantevoren kenbaar op je gekozen locatie: wedden dat er omfietsers bij zijn om applaus van jou te krijgen?
  • Post de foto's en filmpjes van jouw actie op sociale media met de hashtags #fietsapplaus #wereldfietsdag #worldbicycleday #journeemondialeduvelo en tag ons (Facebook, Instagram, Twitter) en eventueel ook de GRACQ (Facebook, Instagram, Twitter).

 Vragen groot en klein: trek Roos aan haar spreekwoordelijke mouw.