Opening Fietsersbrug in Turnhout

03/10/2012 - Antwerpen - Turnhout regio

Eindelijk is het zover: in navolging van vele andere steden en gemeenten springt Turnhout mee op de kar van de zachte weggebruikers. Waar bijvoorbeeld Antwerpen al sinds enkele jaren probeert om fietsers en voetgangers centraal te plaatsen in het mobiliteitsbeleid, bleef de Kempense hoofdstad een beetje achter. Daar komt nu verandering in met de opening van de gloednieuwe fietsersbrug over het kanaal Dessel-Schoten.

Fietsersbond regio Turnhout hoopt van harte dat dit het startschot zal zijn van een doordacht langetermijnbeleid waarbij de mensen terug de plaats krijgen die ze verdienen en waar koning auto niet overal heerst.

Het ziet ernaar uit dat dit inderdaad zo zal zijn, want er zit een toekomstgerichte visie achter die nieuwe brug. De beleidsmakers hopen nog vele wooneenheden te kunnen realiseren aan de noordzijde van het kanaal. Hierdoor zal de brug meer aan functionaliteit winnen en niet alleen gebruikt worden door toeristen en recreanten. Hopelijk blijft ook de verdere uitbouw van de zgn. fietsostrade tussen Turnhout en Herentals geen dode letter.

De hypermoderne brug is een plezier om over te rijden: zachte hellingen die voor elke fietser haalbaar zijn, breed genoeg zodat er ook nog plaats is voor voetgangers en met een mooi uitzicht over het kanaal en de omgeving. De aansluiting met het Bels Lijntje verloopt zeer vlot en ook het nieuwe, aparte fietspad tussen de spoorweg en de Hollandsestraat is een toonbeeld van hoe het overal zou kunnen zijn: een asfaltlaag zo vlak als een biljartlaken, breed genoeg en met voldoende tussenruimte naast de rijweg. Dit is het perfecte voorbeeld van wat we bedoelen als we het over comfort hebben in het memorandum van de Fietsersbond.

De aanleg van de brug is een investering van de provincie Antwerpen (1,12 miljoen euro) en de stad Turnhout (500 000 euro) waarbij het gedeelte van de stad voor 30% met Europese middelen wordt gefinancierd. We hopen dat eenzelfde bedrag van 1,6 miljoen euro zal vrijgemaakt worden om ook op andere plaatsen in de stad voor veiliger en comfortabeler fietsplezier te zorgen. Denk maar aan de vele invalswegen die dagelijks door duizenden scholieren worden gebruikt (en waarvan er gelukkig al enkele zijn en andere nog zullen worden aangepakt), een aantal fietspaden in het industriegebied (Tieblokkenlaan, Slachthuisstraat) en het tekort aan fietsenstallingen in de binnenstad (Warande, Grote Markt).

De fietsersbrug is een schitterend initiatief waarvan we hopen dat iedereen er gretig gebruik van zal maken, want de fiets is de toekomst!