Poincarélaan: fietsersverenigingen juichen voorlopige aanleg toe!

01/10/2013 - - Brussels Gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft zich in zijn Fietsplan 2010-2015 geëngageerd om de grote assen van de hoofdstad veiliger te maken voor fietsers. Op sommige gewestwegen werden recent gemarkeerde fietspaden aangebracht (Troonstraat, Franklin Rooseveltlaan, Koning Albertlaan …). In de Poincarélaan wachten de fietsers echter nog altijd op deze voorzieningen. De reden: de Stad Brussel blokkeert de werken.

De fietsersverenigingen juichen dan ook toe dat het Brussels Gewest van start is gegaan met het aanbrengen van de broodnodige markeringen. Niet enkel zijn deze markeringen een absoluut minimum om de kleine ring befietsbaar te maken. Ze zijn ook belangrijk om de snelheid van het gemotoriseerd verkeer naar beneden te halen. In de testfase bleek dat door het smallere wegbeeld de gemeten snelheid significant lager lag en dat de maximumsnelheid minder vaak wordt overschreden. Het aanbrengen van deze markeringen is dus niet alleen goed voor de fietsers maar ook voor de algemene verkeersveiligheid.

Het aanbrengen van de markering is ook de beste manier om de impact op de doorstroming van het gemotoriseerd verkeer te testen. Vermits het noodzakelijk is om op termijn veilige en afgescheiden fietspaden te hebben en er grondige ingrepen op de kleine ring nodig zijn, kunnen we nu al voorzien welke bijkomende maatregelen nodig zijn. Het mag natuurlijk niet de bedoeling zijn dat er meer autoverkeer door de woonwijken gaat rijden.

De Fietsersbond en GRACQ zijn dus tevreden met deze eerste stap om dit stuk van de kleine ring te voorzien van veilige fietsinfrastructuur voor iedereen. De fietsverenigingen nodigen de pers en de fietsers dan ook uit op zaterdag 5 oktober om dit tijdelijk fietspad welkom te heten. Met een begeleide fietstocht langsheen de Poincarélaan maken we kennis met de buurt.

Actie

Ter inhuldiging van het nieuwe fietspad werd er op zondag 5 oktober een fietstocht georganiseerd om per fiets kennis te maken met de buurt en de plannen voor de toekomst.