Rechtdoor door Rood in Antwerpen

15/10/2020 - Antwerpen - Antwerpen

Nieuw verkeersbord plechtig onthuld

De Fietsersbond Antwerpen is verheugd met de plaatsing van het allereerste 'rechtdoor door rood'-bord in de stad Antwerpen.  Op vraag van Fietsersbond Antwerpen en Antwerpenize werd het bord plechtig onthuld door schijnburgemeester BDW.  Beide organisaties hopen dat er nog veel rechtdoor en rechtsaf door rood borden zullen volgen. 

Verkeerslichten zijn doorgaans bedoeld om het autoverkeer te regelen. Ze gelden ook voor fietsers, maar vaak is dat onnodig. Op veel kruispunten zou je op een veilige manier door rood kunnen fietsen. Dan kun je spreken van zinloos rood. Fietsers staan soms tot één vijfde van hun reistijd te wachten voor het rode licht! Overheden kunnen fietsen efficiënter en aantrekkelijker maken door op alle plaatsen met 'zinloos rood' de doorgang voor fietsers te versoepelen.

Sinds 2012 is het daarom mogelijk om fietsers met de borden B22 of B23 toe te laten rechtsaf of rechtdoor door rood te rijden. De fietser moet daarbij wel steeds voorrang verlenen aan de andere weggebruikers, waaronder voetgangers op het zebrapad. Het is niet de bedoeling dat fietsers een gemotoriseerde verkeersstroom moeten kruisen.

In veel steden en gemeenten werden er al borden B22 en B23 geplaatst en de ervaring leert dat dit niet tot meer ongevallen leidt maar het comfort van de fietsers wel aanzienlijk verhoogt. Een onderzoek van de Fietsersbond wees namelijk uit dat 'rechtsaf door rood ' en 'rechtdoor door rood' op 80% van de kruispunten perfect veilig kunnen geplaatst worden.

Tot voor kort waren er nog nergens in Antwerpen zo'n borden geplaatst, omdat ze op verzet stuitten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Antwerpen. Gelukkig heeft het AWV, op voorzet van minister Lydia Peeters, aangegeven dat het zich niet langer verzet tegen het plaatsen van de borden.

De Fietsersbond Antwerpen is dan ook erg verheugd vast te stellen dat er aan een verkeerslicht op de Oosterweelsteenweg een rechtdoor door rood werd aangebracht. Het allereerste op het grondgebied van de stad Antwerpen. Dat werd door de Fietsersbond en Antwerpenize gevierd met een ludieke inhuldiging door schijnburgemeester BDW.
De Fietsersbond hoopt dat dit een eerste stap is in het plaatsen van nog veel meer van deze borden in Antwerpen.