Sluiting Brusselse tunnels Wetstraat

11/09/2013 - - Brussels Gewest

Neem de fiets

Van 11 juni tot 15 september worden het Jubelpark en de Wettunnel afgesloten voor het autoverkeer. Vooral voor en na de vakantie wordt er overlast verwacht. De lokale wegen hebben niet de capaciteit om al het doorgaande autoverkeer op te vangen. Wie niet wil stilstaan, neemt de fiets.

De laatste jaren zijn er steeds meer fietsers in Brussel. Logisch, want de wegen kunnen de overvloed aan gemotoriseerd verkeer niet meer aan en het openbaar vervoer raakt verzadigd. De fiets is het snelste en efficiëntste vervoermiddel, zeker tijdens de werken. Vanuit het zuiden kan je via de Tervurenlaan, het Jubelpark en het fietspad op de Wetstraat snel en aangenaam je bestemming bereiken.

Om de extra fietsers in goede banen te leiden vragen de fietsorganisaties aan het Brussels Gewest om de gewestelijke routes en andere fietstoegangswegen die gebruikt kunnen worden om het ‘tunnelinfarct’ te vermijden, te bewegwijzeren. Het is belangrijk dat ook fietsers een aangeduide alternatieve reisweg krijgen aangeboden als er wegenwerken zijn. De zichtbaarheid van gewestelijke fietsroutes blijft bovendien een pijnpunt in het mobiliteitsbeleid en de sluiting van de tunnels vormt dan ook een extra opportuniteit om werk te maken van een goede bewegwijzering.

Daarnaast vragen we om één rijstrook op de Wetstraat tijdens de werken vrij te maken voor fietsers. Op dit ogenblik bereikt het fietspad op de Wetstraat tijdens de spitsuren immers zijn maximumcapaciteit. Door de werken zal er minder autoverkeer maar meer fietsverkeer zijn in de Wetstraat. Een extra rijstrook voor fietsers kan deze toename opvangen.

De automobilisten roepen we op om extra aandachtig te zijn. Door de omleidingen zullen automobilisten verplicht worden op de hoofdwegen te verlaten en lokale wegen te gebruiken. Schenk daar extra aandacht aan fietsers, voetgangers en spelende kinderen en pas uw snelheid aan.

Door het sluiten van een autotunnel wordt Brussel allesbehalve onbereikbaar. Voor afstanden tot 15 kilometer is de fiets vaak het snelste vervoermiddel. Probeer het uit, u bent allicht sneller op het werk dan uw collega-automobilist.

Actie

De Fietsersbond, GRACQ - Les Cyclistes Quotidiens en European Union Cyclists’ Group planden op 11 juni een sensibiliseringsactie voor automobilisten en fietsers naar aanleiding van de werken.