Telramen in gebruik: opening van de Misiabrug

07/08/2022 - Vlaams-Brabant - Halle

Dankzij ons en het stadsbestuur, hangt Halle vol Telramen! Dat zijn minicomputers die automatisch detecteren hoeveel voetgangers, fietsers en auto’s er passeren. Je kan van elk van deze Telramen zelf de data zien. Aan de Suikerkaai hangt er eentje - en dat was een kroongetuige van de impact van het openen van de Misiabrug. Je kan de resultaten zelf zien op Telraam.net, maar we bekijken ze hier in wat meer detail.

Omdat net de zomervakantie begon, zetten we ook het nabijgelegen Telraam op de Edingsesteenweg mee in de grafiek. Het is heel duidelijk dat het aantal wagens sterk daalde na 9 juli. Een dergelijke trendbreuk zien we niet in de Edingsesteenweg. Na 9 juli zien we daar een daling van het autoverkeer met 33%, maar in de Suikerkaai is de daling maar liefst 66%!

Ook het aantal fietsers daalde na de opening, bijna even spectaculair met 50%. Dit heeft wellicht te maken met fietsers vanuit Sint-Rochus die nu de Misiabrug nemen, en wellicht vooral met de gelijktijdige opening van de route op de rechteroever van het kanaal richting Lembeek. Daardoor neemt het aandeel wagens in het verkeer niet sterk af.

Op de snelheid van de auto’s is er niet veel impact. Het aandeel dat onder de toegelaten snelheid bleef, steeg van 58% naar 62%. Ook nu nog rijdt bijna 10% van de wagens sneller dan 40 km. Voor de ingreep was dit nog 12%.