Turnhout Trapt Het Af: deelnemers fietsen 155.007 kilometers bij mekaar

09/11/2013 - Antwerpen - Turnhout regio

De actie Turnhout Trapt Het Af liep van 4 mei 2013 tot 9 november 2013. Met dit initiatief wilden Dinamo/U Turn Hout, Fietsersbond Regio Turnhout, Fietspunt Turnhout en Stad Turnhout meer mensen op de fiets krijgen. Zeker voor korte verplaatsingen in de stad is de fiets immers meestal de snelste en in ieder geval de milieuvriendelijkste manier om je te verplaatsen. Het doel was met 100 mensen op zes maanden tijd 100.000km bij mekaar te fietsen.

De Stad Turnhout engageerde zich om als tegenprestatie een Turnhoutse straat om te vormen tot fietsstraat. In een fietsstraat zijn autovoertuigen 'te gast': ze mogen maximaal 30km/u rijden en fietsers niet voorbij steken.

Het doel werd ruimschoots bereikt: toen begin november de kilometerstanden van in totaal 91 deelnemers werden opgeteld, stond er in totaal 155.007 kilometer op de tellers.
De deelnemers aan Turnhout Trapt Het Af fietsten op een half jaar tijd met zijn allen samen dus bijna 4 keer rond de wereld. Gemiddeld reed een deelnemer op zes maanden 1.612 km.

Schepen van Mobiliteit Marc Boogers vindt het alvast een "fantastisch resultaat!" Hij was trouwens één van de deelnemers en klokte af op 1.008 km. Marc Boogers: "Als schepen van mobiliteit kan ik alleen maar enthousiast zijn over de creatieve manier waarop we met zoveel mensen en organisaties hier tot een eerste fietsstraat in Turnhout komen. Vanuit het Stadsbestuur is het nu de bedoeling 'Apostoliekenstraat fietsstraat' zo snel mogelijk op de agenda van de gemeenteraad te zetten zodat we er effectief de borden kunnen hangen, communicatie kunnen doen en samen met de bewoners de fietsstraat kunnen inrijden. We willen ook graag daarna het gesprek aangaan om te onderzoeken of en waar en hoe er in Turnhout nog fietsstraten kunnen bijkomen. Voor mij als fietser alleszins het begin van een mooi verhaal dat nog niet gedaan is."

Ook schepen van Duurzaamheid Hannes Anaf was één van de deelnemers. Hij maalde de voorbije maanden 1.087km bij mekaar. Hannes Anaf: "Ik heb zelf geen auto en doe bijna alles met de fiets. Als het slecht weer is heb ik speciale regenkledij, dan kom ik toch nog droog op mijn werk of op de vergadering. Ik ben blij met dit resultaat en met het initiatief omdat het twee beleidslijnen van de stad in zich verenigt. Enerzijds omdat de stad werk wil maken van duurzamere mobiliteit, wil inzetten op de fiets voor de korte verplaatsingen en anderzijds omdat dit initiatief zo mooi van onderuit is gegroeid: ik hou er van als burgers zelf initiatief nemen en meewerken om deze stad beter te maken. Dat ondersteunen we met het stadsbestuur graag."

Zaterdagmiddag werd de actie afgesloten met een korte fietstocht die vertrok en aankwam aan het Warandeplein. De deelnemers werden er vergast op een kop warme soep en kregen er als bonus nog een fiets-geïnspireerd optreden van voormalig stadsdichter Wim Paeshuyse en China-kenner Sus Van Leest bovenop.