Turnhout Trapt Het Af: fietsen voor een fietsstraat

04/05/2013 - Antwerpen - Turnhout regio

Zaterdagmiddag werd aan het Warandeplein 'Turnhout Trapt Het Af' gelanceerd. Met deze actie willen de Fietsersbond, Dinamo, U Turn Hout en Fietshuis Turnhout meer mensen op de fiets krijgen. Voor korte verplaatsingen in de stad is de fiets immers het milieuvriendelijkste, gezondste en meest praktische vervoermiddel.

Voor Turnhout Trapt Het Af werden 100 fietsers gezocht (en gevonden!) die op een half jaar tijd 100.000 kilometer bij mekaar willen fietsen. Als ze daarin slagen stelt de stad Turnhout daar een fietsvriendelijke maatregel tegenover.

Tijdens het lanceermoment onthulden de schepenen Hannes Anaf (Milieu) en Willy Van Geirt (Mobiliteit) wat de tegenprestatie van de stad inhoudt. Als de 100.000 km gehaald worden, wil het stadsbestuur aan de gemeenteraad voorleggen om van de Apostoliekenstraat een 'fietsstraat' maken.

In een fietsstraat zijn fietsers de baas en is de auto te gast. Auto's mogen er maximum 30km/u rijden en mogen er fietsers niet inhalen. Het concept 'fietsstraat' is nog nieuw: de Turnhoutse fietsstraat zal vermoedelijk een primeur voor de Kempen zijn. Momenteel zijn er in Vlaanderen nog maar enkele (ondermeer in Gent). Als de actie Turnhout Trapt Het Af slaagt en er 100.000km bij mekaar gefietst wordt, mikken de schepenen Anaf en Van Geirt er op om het in de gemeenteraad van december te kunnen voorleggen.  Als het daar goedgekeurd wordt, zou de realisatie voor begin 2014 zijn. Dit alles onder het voorbehoud dat 100.000 km gehaald worden natuurlijk, maar gezien het enthoesiasme bij de deelnemers lijkt dat geen probleem te zullen worden.

Het engagement van de stad en de organiserende partners werd zaterdagmiddag bezegeld met de ondertekening van een contract op reuzenformaat. Omstreeks 14:30 vertrokken een vijftigtal fietsers voor een fietstocht die doorheen het groene noorden van Turnhout voerde en eindigde op het terras van de Klein Engelandhoeve.

Je kan meer info, sfeerfoto's en een reportage van RTV over Turnhout Trapt Het Af vinden opwww.turnhouttrapthetaf.be. In samenwerking met Gazet van Turnhout zullen daar de komende maanden regelmatig tussenstanden, verslagjes van acties en verhalen van deelnemers gepubliceerd worden.