Wie wordt Fietsgemeente 2024?

Vanaf 22 mei t.e.m. 30 juni 2023 kiest fietsend Vlaanderen zijn favoriete Fietsgemeente!

Fietsrapport

Steden en gemeenten maken weer kans om Vlaamse fietsstad of fietsgemeente te worden, dankzij jouw medewerking. Geef nu je mening over het fietsbeleid in jouw gemeente en zorg zo mee voor een duidelijk Fietsrapport. De enquête neemt slechts 3 minuutjes in beslag.

Alle fietsende Vlamingen hebben de kans om hun favoriete fietsstad of -gemeente te nomineren, want alle Vlaamse steden en gemeenten komen daarvoor in aanmerking. Op basis van het aantal inwoners worden ze onderverdeeld in drie categorieën: klein, middelgroot en groot. 

De top drie per categorie die uit de publieksbevraging naar voren komt, kan vervolgens meedingen naar de eindtitel en wordt door een vakjury onder de loep genomen. Van de in totaal negen genomineerden wordt tot slot één stad of gemeente per categorie tot winnaar bekroond.

2022

De steden Mechelen, Lommel en Peer zijn de winnaars van de editie 2022. Proficiat! Op het Fietscongres in Deinze op 31 mei maakte minister van Openbare Werken en Mobiliteit, Lydia Peeters, de winnaars bekend.

De resultaten van de enquête leveren 9 genomineerden op, telkens verdeeld over 3 categorieën.  De categorieën worden opgedeeld per inwonertal. Categorie 1 zijn de centrumsteden. In categorie 2 vallen de gemeenten met meer dan 20 000 inwoners en in de kleinste categorie zitten de gemeenten met minder dan 20 000 inwoners. Elke categorie heeft dus 3 potentiële winnaars.

Met de verkiezingen voor Fietsgemeente 2024 wil de Vlaamse Stichting Verkeerskunde steden en gemeenten aansporen om te zorgen voor veiliger, aangenamer en vlotter fietsverkeer. Lokale overheden die hierin het voortouw nemen en een inspirerende voorbeeldrol vervullen voor de rest van Vlaanderen, kunnen worden beloond met de titel “Fietsgemeente/Fietsstad 2024” en een geldprijs.

Samen gaan we voor 300 Vlaamse fietsgemeenten!

Doe Mee!