Word jij één van de schakels van De langste Fietsketting?

#FietsVreugde #FietsReflex #RuimteVoorFietsers

Vind jij het ook hoog tijd voor een Belgisch fietsfeestje? De Fietsersbond en de GRACQ, vinden alvast van wel en willen jou erbij! Fietsen, dat is slim, leuk en gezond. En minstens even belangrijk, het is een sociaal gegeven en zorgt voor verbinding. Deze zetten we op Autovrije zondag 17 september 2023 (in de Week van de Mobiliteit) in de kijker met een letterlijke fietsketting over de drie gewesten heen! Met de ketting roepen we politici ook op om blijvend in te zetten op een krachtdadig fietsbeleid. Ondersteun de oproep en word één van de schakels van De langste Fietsketting!

Er staat heel wat op het fietsmenu op 17 september: 

 • Voorgerecht: vanaf 12u kan je op het parcours op verschillende belevingspunten stoppen bij leuke fietsminded standjes. Een panelgesprek over vervoersarmoede, de aankomst van de Fancy Women Bike Ride of toch liever een aperovélo?
 • Hoofdgerecht: start de ketting! Vertrek om 13u30 vanuit startplaats Tubeke of vanaf 14u vanuit Halle en Brussel. We rinkelen onze bel en fietsen elkaar tegemoet.
 • Dessert: kaart gezellig na met een drankje op een belevingspunt of startplaats. Het evenement stopt om 16u. 

Wat is De langste Fietsketting?

Een evenement waarbij we fietsers bij elkaar willen brengen en samen de #fietsreflex willen maken. Op het parcours zijn er drie startplaatsen en heel wat belevingspunten. Aan het kanaal Charleroi- Brussel van Tubeke in Wallonië, over Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw in Vlaanderen tot in Brussel blazen fietsers verzamelen voor een groots Belgisch fietsfeest.

Van de sporadische fietser tot de dagelijkse die-hard fietspendelaar, van éénwieler tot cargofiets. Je kan onderweg je fiets versieren of je van je stoerste kant laten zien op de pumptrack, maar je kan ook alles te weten komen over de wegcode of deelnemen aan het Belgisch kampioenschap slakkenrace. Bekijk hieronder het programma voor meer informatie.

Programma

De langste Fietsketting verloopt als volgt

 • 12u-16u: opening startplaatsen en belevingspunten op het parcours
 • Start ketting: 13u30 in Tubeke, om 14u aan het stationsplein in Halle en het Park van de Ninoofse Poort in Brussel. De ketting loopt af om 15u.
 • Einde evenement: blijf nog wat hangen! Het parcours sluit om 16u.

Ready, set, go! De drie startpunten. Ontdek ze door op de link te klikken.

Belevingspunten. Deze plekken bevinden zich op het parcours en hebben heel wat in petto. 

 • Kasteeldomein LembeekNuttig je eigen picknick op het mooie kasteeldomein in Lembeek.
 • Halle, Het betoverde bosBenieuwd naar de grootste muurschildering in Europa? Die vind je hier, in Halle!
 • Sint-Pieters-Leeuw, Drie FonteinenbrugLeer de Fietsersbond van Sint-Pieters-Leeuw en Beersel kennen. Zin om een prijs te winnen? Ga in duel met andere fietsers in een surplace competitie
 • Anderlecht, Veeweidekaai ter hoogte van de Sluis van Anderlecht - Ontdek wat de GRACQ allemaal te bieden heeft en bouw rond 13u een fietsfeestje met La Jacqueline 
 • Anderlecht, Pierre Marchantbrug - Speel een spelletje schaak met uitzicht over het kanaal en neem een duik in het openluchtzwembad Flow. Let wel! Hiervoor moet je vooraf even via deze link reserveren. Hier gaat ook de poëtische 'afterparty' door (17u - 19u)
 • Anderlecht, Brussels Beer Project - Klink op de fiets met een verfrissende Brusselse pint. Hiernaast ligt fietsatelier Elastik vzw, zij organiseren een gezellige BBQ.

Wist je trouwens dat De langste Fietsketting de Eurovelo 5 volgt? Deze Europese fietsroute loopt van Canterbury in Engeland tot Brindisi in Italië. Meer nog, ze werd dit jaar verkozen tot de Europese fietsroute van het jaar!

 

Ga naar Brussel met een fietskaravaan

Fiets op zondag 17 september, samen met andere gezonde fietsgekken naar Brussel voor De langste Fietsketting. 

De karavaan stopt op verschillende tussenstops onderweg, waardoor je langs de route je fietswagonnetje kan aanhaken. Fietsen is een gezond en een sociaal gegeven, dat wil de fietskaravaan echt in de verf zetten.

Er vertrekken fietskaravaans vanuit Gent, Antwerpen en Leuven. Ontdek hier alle details.

FAQ

Ik wil deelnemen aan De langste Fietsketting? Waar moet ik precies zijn?

Er zijn drie startplaatsen op het parcours. 

Kies de startplaats die voor jou het makkelijkst te bereiken is. Om 13u30 gaat in Tubeke en om 14u in Halle en Brussel, De langste Fietsketting van start. Daarvoor en daarna kan je verschillende belevingspunten op het parcours ontdekken.

Ik kan niet naar De langste Fietsketting komen, hoe kan ik die oproep ondersteunen?

Je kan de oproep voor een krachtdadig fietsbeleid onderschrijven door de petitie te ondertekenen. 

Kan je niet deelnemen omdat je op een andere autoloze activiteit bent? Vorm er samen met enkele andere fietsers een symbolische ketting met de fiets en stuur je foto door via deze link.

En vooral, blijf fietsen!  

Kan ik met de trein naar De langste Fietsketting?

Zeker! De drie startpunten liggen aan of niet ver van een treinstation. Het treinstation in Halle en de stations in Brussel beschikken daarenboven over BlueBikes die je makkelijk ter plaatse kan ontlenen. 

Of neem je fiets mee op de trein

 • Dat kan voor een supplement van € 4 per rit
 • Kijk op voorhand welke trein het meest geschikt is via de Bike on Train routeplanner van de NMBS .
 • Tip! Kom vroeg genoeg en probeer je over de lengte van de gehele trein te spreiden. De NMBS is op de hoogte maar vraagt ons nadukkelijk om uit veiligheidsredenenen doorgangen vrij te houden 
 • Belangrijk! In het station van Brussel-Centraal kan je niet afstappen met je eigen fiets. Voor wie het parcours vervoegt in Brussel raden we Brussel Zuid aan.

Speciaal voor de week van de mobiliteit

 • Zijn Bluebikes gratis. Check vooraf wel even de beschikbaarheid via de website 
 • Kost een treinticket € 8 voor de rit heen en terug

Wie zijn de organisatoren van De langste Fietsketting?

De langste Fietsketting wordt georganiseerd door de Fietsersbond en GRACQ, beide organisaties vertegenwoordigen respectievelijk de Nederlandstalige en Franstalige fietsers in ons land. 

De langste Fietsketting wordt mogelijk gemaakt dankzij middelen van de FOD Mobiliteit. Radio 2 is de exclusieve mediapartner

Mijn vraag staat hier niet tussen, ik heb zelf een idee voor De langste Fietsketting, wat moet ik doen?

Neem contact op met Thomas Deweer via thomas.deweer@fietsersbond.be