Een mental en modal shift door fietsen te stimuleren

Fietsen vanzelfsprekend maken! Daar waar fietsen de afgelopen decennia niet vanzelfsprekend was, is het dat vandaag wel. Denken we aan de treinfietser die al pendelend de fiets en de trein combineert, de fietskoerier die leveringen doet, de speed pedelec die het mogelijk maakt grote afstanden af te leggen, cargofietsen om boodschappen te doen … 

Dat fietsen het nieuwe normaal is, wordt ook duidelijk uit de cijfers van het fietsgebruik. Voor meer dan 8% van de kilometers die we als Belgen afleggen kiezen we vandaag voor de fiets. Vijf jaar geleden was dat slechts 5%. Nergens neemt het aantal fietsers zo snel toe als in Brussel, met een groei van meer dan 10% per jaar en een piek van 64 % in de corona periode.
We maken frequenter bewuste, duurzame keuzes om onszelf te verplaatsen. Meer van dat in 2023!

Dit vertaalt zich ook in het beleidswerk. De Fietsersbond is als belangenbehartiger een gesprekspartner van alle (democratische) politieke partijen en dit in erg uiteenlopende sectoren. We werden in het najaar zelfs uitgenodigd voor een panel over elektrische voertuigen. Terecht, want de fiets in al zijn vormen en maten, is de toekomst van de mobiliteit.

Meer leesvoer: