Actie aan Driespoort: Maak het kruispunt conflictvrij!

21/08/2021 - Oost-Vlaanderen - Deinze

Actie in '19: Is gemeentebestuur Deinze tegen conflictvrij kruispunt Driespoort?

Na een actie van de Fietsersbond, twee jaar geleden, was het Agentschap Wegen&Verkeer (AWV) bereid om constructief met de Fietsersbond rond de tafel te zitten en de verzuchtingen voor een fietsvriendelijkere inrichting van het kruispunt te bespreken.

Dit resulteerde in enkele voorstellen voor een meer conflictvrije inrichting. Er leek hoop op een oplossing. Maar ons eigen gemeentebestuur van Deinze weigert als enige partij verdere medewerking, omwille “de confrontatie met verschillende conflictpunten”. De Fietsersbond is het beu dat de fietsers ook hier aan het kortste eind trekken als er een afweging is tussen de doorstroming en veiligheid. Daarom roepen we op 18 mei opnieuw op tot een korte bezetting van het kruispunt.

Op 6 mei 2017 bezetten een 50-tal fietsers het kruispunt van de Driespoort. Aanleiding was het gebrek aan luisterbereidheid bij het agentschap over de vernieuwde inrichting van de Gaversesteenweg in 2013 waarbij nog heel wat situaties erg fietsonvriendelijk bleven. De herinrichting van 2013 loste enkele fundamentele knelpunten op geen enkele manier op. Anderzijds verwees het gemeentebestuur voor het uitblijven van oplossingen naar de wegbeheerder AWV.

Het persbericht over de actie had een positief effect: AWV nodigde de Fietsersbond uit om de knelpunten te bespreken en mogelijke oplossingen uit te werken. Ook het gemeentebestuur van Deinze werd hierbij betrokken. De wachttijden aan de Bikecorner werden fors verminderd. Na enkele overlegmomenten en een bezoek ter plaatste werkte AWV ook een voorlopig rapport voor een veiligere inrichting van het kruispunt van de Driespoort met meer conflictvrije oversteekmomenten uit.

Dit rapport werd overhandigd aan het gemeentebestuur in het najaar van 2018. Maar in plaats van deze voorstellen tijdens een proefperiode uit te testen, besloot het gemeentebestuur dit rapport verticaal te klasseren. De Fietsersbond begrijpt dit niet. Het kruispunt van de Driespoort bevindt zich in het centrum van de stad. De zachte weggebruikers verdienen hier dus absoluut voldoende plaats en veiligheid. Maar ondanks alle recente investeringen, durft nog steeds niemand hier zijn of haar kinderen te laten fietsen.

Fietsstad Deinze heeft 3 bevoegde mandatarissen voor deze problematiek: Jan Vermeulen bevoegd voor fietsbeleid, Bart Van Thuyne voor mobiliteit en Johan Cornelis voor openbare werken. Wij vragen hen om op zijn minst voor een proefperiode de verkeerslichten op een alternatieve wijze af te stellen. De alternatieve voorstellen vereisen immers nauwelijks investeringen.

Om onze beleidsmakers te wijzen op hun verantwoordelijkheid en om woorden om te zetten in daden, roepen wij iedereen op om volgende zaterdag 18 mei om 9u30 gedurende enkele minuten het kruispunt te bezetten, onder begeleiding van de politie en in aanwezigheid van de pers. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter het signaal: na de actie van twee jaar geleden konden we AWV al overtuigen tot actie over te gaan, dit keer zijn we vastbesloten ook nog ons eigen gemeentebestuur te overtuigen.

Wie wil lezen hoe ons dossier vordert kan hier terecht, met alle datums, initiatieven en antwoorden van de bevoegde instanties. Een overzicht vanaf 2014.