De ‘Dutch Reach’

08/04/2022 - Algemeen

Heb je het ook al meegemaakt? Je bent rustig aan het fietsen langs een rij auto’s en plots slaat een chauffeur van een geparkeerde auto achteloos zijn portier open. Je kan net op tijd remmen en vloekt binnensmonds. Je hebt geluk gehad, het was bijna tot een onprettige botsing gekomen. Voor 333 fietsers loopt het jaarlijks anders, zij kunnen de openslaande autodeur niet ontwijken. Meer nog, op jaarbasis overleven één of twee fietsers zo’n ongeval niet.

Meer veiligheid dankzij een eenvoudige handeling

Veilige fietsinfrastructuur is een essentiële stap om dergelijke ongelukken te vermijden. Maar ook een aangepast gedrag van autobestuurders heeft impact. Daarom roept de Fietsersbond op tot de verplichte invoering van de ‘Dutch Reach’.

Wat is de ‘Dutch Reach’?

De Dutch Reach is een eenvoudige techniek waarmee zowel de autobestuurder als de passagier ongevallen kunnen voorkomen. De meesten openen hun autodeur met de hand die zich het dichtste bij het portier bevindt. Beter is echter om dat te doen met de hand die het verst verwijderd is van het portier, zo maak je automatisch een kwartdraai. Dankzij deze kleine bijkomende beweging zal de chauffeur of passagier makkelijker en zelfs automatisch in de zijspiegel en over zijn schouder kijken. Een simpele handeling die levens kan redden.

Weldra ook bij ons?

De Dutch Reach, de naam zegt het zelf, al jaar en dag een automatisme in Nederland, is een goed aangeleerde gewoonte die iedere rijinstructeur aan nieuwe chauffeurs aanleert. In het Verenigd Koninkrijk is het sinds begin dit jaar opgenomen in de herziene ‘highway code’, de nationale wegcode.

De Fietsersbond is een uitgesproken voorstander van de Dutch Reach. Een simpele handeling die levens van fietsers kan redden of ernstige letsels kan voorkomen. Wie kan daar tegen zijn? We waren dan ook verheugd toen CD&V parlementslid Jef Van den Bergh al in september 2021 het thema op federaal niveau op tafel legde. Stijn Bex (Groen) volgde in november dit goede voorbeeld op Vlaams niveau.

Dit viel niet in dovemansoren bij onze ministers. Op 9 maart 2022 liet minister van mobiliteit Gilkinet tijden de Federale commissie mobiliteit weten dat de verschillende regionale ministers hier werk van zullen maken door de Dutch Reach te integreren in de rijopleiding en in te zetten op sensibilisering.

Laten we niet langer wachten

De Fietsersbond is verheugd over de grote consensus voor het invoeren van de ‘Dutch Reach’. Desalniettemin roepen we op om nu ook woord naar daad te zetten: zorg er zo snel mogelijk voor dat iedere toekomstige chauffeur dit meekrijgt in de rijopleiding, sensibiliseer de huidige autorijders en durf ook een stap verder te gaan door dit wettelijk te verplichten. Hoe langer we wachten, hoe meer ongevallen die vermeden hadden kunnen worden, er zullen plaatsvinden.

Tot het zover is, bekijk onze tips over openslaande autodeuren. Al hopen we deze pagina zo snel mogelijk offline te halen.