Janssen Pharmaceutica wint goud voor sterk fietsbeleid

24/11/2021 - Algemeen

Farmabedrijf Janssen Pharmaceutica ontvangt als eerste Belgische werkgever een gouden 'Cycle Friendly Employer’-certificaat voor haar campus in Beerse. We vroegen mobiliteitscoördinator Tinneke Verboven waaraan het bedrijf de erkenning te danken heeft.

Een derde van de werknemers van Janssen Pharmaceutica fietst regelmatig naar de campus in Beerse – samen goed voor maar liefst drie miljoen fietskilometers in 2019. Het farmaceutische bedrijf dankt die bewonderenswaardige statistieken aan een goed doordacht fietsbeleid. Fietsende werknemers genieten onder andere van een fietsvergoeding, fietslease, fietsbijstand, verzekering, onderhoud, fietsopleidingen, voordelige fietskledij, fietsherstelzuilen en kwaliteitsvolle fietsenstallingen.

Waarom is fietsen zo belangrijk voor jullie?

Mobiliteitscoördinator Tinneke Verboven is trots op haar bedrijf. “We zetten al een tijd in op duurzaamheid. Het woon-werkverkeer is daar een belangrijk onderdeel van. Hoe meer medewerkers met de fiets naar het werk komen, des te minder wagens op de baan.”

“Een bijkomend voordeel is dat fietsen naar het werk een positieve impact heeft op zowel de fysieke als mentale gezondheid van onze medewerkers. Wanneer je fietst, kom je mentaal tot rust. Ideaal om een werkdag te starten of af te sluiten. Daarom probeer ik zelf twee keer per week naar het werk te fietsen met mijn elektrische fiets. Het is een route van twaalf kilometer die grotendeels de vaart Dessel-Schoten volgt. Tijdens die fietsrit geniet ik van de natuur. Heerlijk!”

Hoe krijgen jullie zoveel werknemers op de fiets?

Tinneke: “De campus in Beerse is goed gelegen. Een groot aantal medewerkers woont op fietsafstand. We hebben het fietsen ook altijd aangemoedigd. Janssen Pharmaceutica was bijvoorbeeld de eerste lease-partner van KBC fietslease in België. Werknemers die verder wonen, krijgen de mogelijkheid om een e-bike of speed pedelec te leasen.”

“De uitgestrekte campus in Beerse is bovendien autoluw. We weren zoveel mogelijk wagens en zwaar verkeer. Enkel dienstvoertuigen met een geldige reden mogen de campus binnenrijden. De parkings bevinden zich buiten de campus. Wie met de wagen komt, moet dus ook een stuk wandelen. Fietsers mogen, met aangepaste snelheid, tot aan de ingang van hun gebouw rijden. Daar beschikken ze over overdekte fietsenstallingen.”

“En dan zijn er nog de vierendertig fietsambassadeurs die ons bedrijf rijk is. Zij helpen hun collega’s met de fiets op weg. Het mobiliteitsteam zet ook fietscampagnes op en neemt deel aan het Bike to Work-programma van de Fietsersbond om de woonwerkkilometers eenvoudig bij te houden.”

Niet alle werknemers fietsen. Wat houdt hen tegen?

Tinneke: “We hebben hen dat vorig jaar gevraagd. Werknemers die niet fietsen, vinden het moeilijk om de fiets te combineren met privé-activiteiten voor en na het werk, zoals de kinderen naar school brengen. Anderen vinden de afstand te groot. We hopen dat we in de toekomst nog meer medewerkers kunnen overhalen om minstens een deel van hun woonwerktraject met de fiets af te leggen.”

Hoe wil je dat bereiken?

Tinneke: “Op dit moment bereiden we nieuwe fietscampagnes voor met het oog op het najaar en de winter. Tijdens die koude en donkere dagen kiezen medewerkers vaker voor de wagen. We willen hen motiveren om de fiets te blijven nemen of te kiezen voor duurzamere alternatieven zoals carpooling, flexwerk of het openbaar vervoer. We verfijnen onze fietsprogramma’s verder, onder andere met behulp van een nieuwe mobiliteitsbevraging dit najaar.”

“We bouwen volgend jaar ook een nieuw sanitairgebouw met douches centraal op de campus, een overdekte fietsenstalling voor bezoekers en bijkomende fietsenstallingen en laadpunten op het terrein.”

Gouden CFE-certificaat

De inspanningen van Janssen Pharmaceutica worden nu bekroond. Het bedrijf krijgt als eerste in België een gouden ‘Cycle Friendly Employer’-certificaat, een Europees label dat in België door de Fietsersbond wordt uitgereikt. Het certificaat bestaat in drie niveaus: een bronzen, zilveren en gouden medaille. Enkel bedrijven met een hoogstaand, creatief, innovatief, volledig en exemplarisch fietsbeleid komen in aanmerking voor een ‘Golden CFE-certificate’. Tinneke: “We investeerden de voorbije jaren enorm in alternatieve mobiliteit, met resultaat. Het certificaat is de ideale manier om dat te laten zien.”

Tips van Tinneke bij de uitbouw van een fietsbeleid

  1. Focus op duidelijke ingrepen in je infrastructuur en je beleid, en werk die consistent uit. 
  2. Benader mobiliteit multidisciplinair: breng mensen van hr, veiligheid, infrastructuur en communicatie samen. Zo creëer je gedeelde inzichten en kunnen inspanningen gedeeld en versterkt worden. 
  3. Inspireer je werknemers om fietsambassadeur te worden. Zij informeren en motiveren hun collega’s om te fietsen, en staan paraat met een fietsherstelkit. Wij zijn er enorm tevreden over.

wil je het fietsbeleid in jouw bedrijf in de verf zetten?

Lees waarom ‘Cycle Friendly Employer’-certificaat dan een goed idee is.