Kidical Mass

Een Kidical Mass is een fietstocht met zoveel mogelijk deelnemers van alle leeftijden, speciaal voor kinderen en hun ouders. Het is een plezante fietstocht met de kleintjes, alsook een krachtig signaal om duidelijk te maken dat er veel vraag en nood is aan kindvriendelijke fietsinfrastructuur. Er vinden kinderfietstochten plaats in heel Vlaanderen en Brussel. 

Waarom is een Kidical Mass belangrijk?

Het aantal kinderen dat naar school fietst in Vlaanderen gaat al jaren omlaag. In Brussel mag het aantal fietsers dan wel toenemen, het aantal kinderen dat zelfstandig naar school fietst is erg beperkt. De openbare ruimte mag dan openbaar heten in theorie, in de praktijk zie je maar bar weinig kinderen zich vrij bewegen. Maar is dat niet gek? Waarom vinden we het zo vanzelfsprekend dat we kinderen niet durven loslaten in het verkeer, terwijl wij volwassenen dat verkeer toch echt zelf organiseren? Met onze Kidical Masses, het kleine zusje van de internationale fietsbeweging Critical Mass, hopen we mensen aan het denken te zetten. Een aantal redenen:

 • Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die regelmatig fietsen meer zelfvertrouwen hebben en zelfstandiger zijn. Maar de meeste kinderen mogen of kunnen niet zelfstandig op pad, laat staan met de fiets.
 • Helaas zijn veel fietspaden nog vooral functioneel. Je kan er net met twee naast elkaar fietsen (als je geluk hebt). Maar kinderen hebben meer nodig. Zeker wanneer ze leren fietsen moeten ze de ruimte te krijgen om te slalommen, uit te wijken, comfortabel te stoppen. Met een Kidical Mass heeft je kroost even alle ruimte.
 • Met die ondermaatse fietsinfrastructuur is het ook niet zo gek dat het aantal woon-schoolverplaatsingen met de fiets de laatste jaren enkel omlaag ging. In 2020 was slechts 26% van de ritten van en naar school met de fiets. In 2000 was dat nog 40%. Meefietsen met een Kidical is een signaal naar beleidsmakers: maak werk van fietsinfrastructuur op maat van de volgende generatie. 
 • En last but not least: meefietsen in zo'n grote groep is gewoon super plezant. Wie weet kom je op nieuwe plekken, ontdek je onontdekte routes of ontmoet je de perfecte maatjes om een fietsbus op te starten.

  Lees ook ons Kidical Mass manifest 

Hoe begin ik eraan?

1. Taakverdeling

 • ​​In totaal heb je 5 à 8 mensen nodig:  Iemand die de wegkapiteins aanstuurt, een viertal wegkapiteins (telkens zeker één aan de staart en één op de kop), iemand die foto's neemt en de communicatie verzorgd.
 • Bepalen van tijdstip, startplaats, parcours en aankomstplaats 
 • Een kindvriendelijk traject van 5 km tot maximum 10 km, een uurtje aan een rustig tempo, bij voorkeur langs schoolroutes die veel door kinderen gebruikt worden.
 • Kies voor een fijn eindpunt: een parkje waar je nog een picknick kunt houden, een fietsbar, een ijssalon, of op een schoolplein waar je iets te knabbelen en/of te drinken voorziet.
 • Zoek een moment dat aantrekkelijk is voor ouders met kinderen: zaterdag- of zondagnamiddag? Het einde van de schoolvakantie of het begin van het nieuwe schooljaar is een ideaal moment voor de actie om de aandacht op kindvriendelijke routes te vestigen.
 • Voor extra plezier kan je eventueel een (verkleed)thema bepalen, bijvoorbeeld “vakantie”, “lichtjes”, “halloween”,...

2. Eventueel: aanvragen van de actie bij het gemeentebestuur en de politie.

3. Zoeken van partners

 • Trek ook buurtscholen, gezinsbonden, sportverenigingen aan hun mouw. En benader ook zeker lokale winkeliers om te zien of je daar een goed eindpunt aan kunt knopen: een ijssalon, fietsbar, warme bakker.

4. Promotie en sociale media

 • Aanmaken van een Facebook evenement, aankondiging op de webpagina, versturen van een nieuwsbrief, via de gemeentelijke communicatie-kanalen en deze van je partners, publicatie in de lokale krant, affiches, flyers, ed. op strategische plaatsen (bakker, sportcentrum, school, crèche),... Ook een publicatie op de UiTDatabank is een goed idee.
 • Eventueel aankondiging en uitnodiging pers en media en regionale zender met duidelijk en positief getint pers-bericht.

5. Optioneel: verstuur een uitnodiging naar lokale beleidsmakers

Kidical Mass dit jaar

Overal Brussel vinden er feestelijke fietsoptochten op kindermaat plaats. Ook verschillende lokale Fietsersbondafdelingen in Vlaanderen (Tervuren, Brugge ...) organiseren jaarlijks een Kidical Mass.

Voel je het kriebelen? Ook jij kan dit samen met je lokale Fietsersbondafdeling organiseren.  

Inspiratie nodig?

Afdelingen van de Fietsersbond organiseren al meerdere jaren Kidical Mass fietstochten: