Kidical Mass

Een Kidical Mass is een fietstocht met zoveel mogelijk deelnemers van alle leeftijden, speciaal voor kinderen en hun ouders. Het is een plezante fietstocht met de kleintjes, alsook een krachtig signaal om duidelijk te maken dat er veel vraag en nood is aan kindvriendelijke fietsinfrastructuur. 

Er vinden kinderfietstochten plaats in heel Vlaanderen en Brussel. 

Kidical Mass in 2023

Overal in Vlaanderen en Brussel vinden er feestelijke fietsoptochten op kindermaat plaats

Voel je het kriebelen? Ook jij kan dit samen met je lokale Fietsersbondafdeling organiseren. Download het actie-pakket voor tips en inspiratie 

Waarom is een Kidical Mass belangrijk?

Het aantal kinderen dat naar school fietst in Vlaanderen gaat al jaren omlaag. In Brussel mag het aantal fietsers dan wel toenemen, het aantal kinderen dat zelfstandig naar school fietst is erg beperkt. De openbare ruimte mag dan openbaar heten in theorie, in de praktijk zie je maar bar weinig kinderen zich vrij bewegen. Maar is dat niet gek? Waarom vinden we het zo vanzelfsprekend dat we kinderen niet durven loslaten in het verkeer, terwijl wij volwassenen dat verkeer toch echt zelf organiseren? Met onze Kidical Masses, het kleine zusje van de internationale fietsbeweging Critical Mass, hopen we mensen aan het denken te zetten. Een aantal redenen:

  • Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die regelmatig fietsen meer zelfvertrouwen hebben en zelfstandiger zijn. Maar de meeste kinderen mogen of kunnen niet zelfstandig op pad, laat staan met de fiets.
  • Helaas zijn veel fietspaden nog vooral functioneel. Je kan er net met twee naast elkaar fietsen (als je geluk hebt). Maar kinderen hebben meer nodig. Zeker wanneer ze leren fietsen moeten ze de ruimte te krijgen om te slalommen, uit te wijken, comfortabel te stoppen. Met een Kidical Mass heeft je kroost even alle ruimte.
  • Met die ondermaatse fietsinfrastructuur is het ook niet zo gek dat het aantal woon-schoolverplaatsingen met de fiets de laatste jaren enkel omlaag ging. In 2020 was slechts 26% van de ritten van en naar school met de fiets. In 2000 was dat nog 40%. Meefietsen met een Kidical is een signaal naar beleidsmakers: maak werk van fietsinfrastructuur op maat van de volgende generatie. 
  • En last but not least: meefietsen in zo'n grote groep is gewoon super plezant. Wie weet kom je op nieuwe plekken, ontdek je onontdekte routes of ontmoet je de perfecte maatjes om een fietsbus op te starten.

    Lees ook ons Kidical Mass manifest

Inspiratie nodig?

Afdelingen van de Fietsersbond organiseren al meerdere jaren Kidical Mass fietstochten: