Fietsnieuws uit Brussel – September

28/09/2022 - Algemeen

Er beweegt weer heel wat in Brussel op het vlak van fietsbeleid. Het is dus hoog tijd voor een kort overzicht van het belangrijkste nieuws uit het Gewest van de afgelopen weken

Maak van Brussel een stad voor kinderen

Zo luidde de slogan van de Brusselse Week van de mobiliteit. Een oproep die perfect aansluit bij de prioriteiten van de Fietsersbond. Immers als de fietsinfrastructuur op maat is van onze allerkleinsten, dan is ze dat voor iedereen. Als Fietsersbond stond september volop in het teken van de Kidical Mass.

Een wat? Een Kidical Mass is een fietstocht op maat kinderen en hun ouders. Het is een plezante fietstocht met de kleintjes, maar tegelijk een krachtig signaal om duidelijk te maken dat er veel vraag en nood is aan kindvriendelijke fietsinfrastructuur. 13 lokale afdelingen in Vlaanderen en Brussel organiseerden zo een Kidical Mass aan het begin van het schooljaar. In Brussel doet  Fietsersbond Gracq 1081-2-3 dit zelf maandelijks. Samen met hen sloten we ons aan bij het Kidical Mass.brussels initiatief. De kers op de taart was de grote Brusselse Kidical Mass op 11 september waarbij meer dan 700 fietsers verzamelden uit alle hoeken van het gewest.  

Het aantal fietsers in de hoofdstad groeit al jaren gestaag. Ook steeds meer kinderen begeven zich al fietsend in het verkeer, vaak comfortabel in de bakfiets. Verschillende belangrijke stappen zorgen er dan ook voor dat het aangenamer en veiliger fietsen is in het Gewest, denk maar aan de veralgeming van de zone 30 en de invoering van de eerste circulatieplannen. Maar er blijft nog heel wat werk op de plank liggen om Brussel ook fijn fietsbaar te maken voor de kleinsten. De Fietsersbond stelde daarom een manifest op met aanbevelingen voor Brusselse beleidsmakers en wegbeheerders om hier iets aan te doen. We zijn benieuwd naar het schoolrapport aan het einde van het jaar. 

Fietsersbond Brussel springt mee op de barricade voor kindvriendelijke fietsinfrastructuur

Manifest: Brusselse straten op maat van de allerkleinsten

Bruzz – Sommige ouders leren samen met hun kinderen fietsen

Die ene week van de mobiliteit smaakt naar meer

De Brusselse week van de mobiliteit vond plaats van vrijdag 16 tot en met donderdag 22 september. Er viel in de aanloop naar en tijdens de week zelf heel wat te beleven: extra media-aandacht voor mobiliteitsthema’s, Mon traject, notre sécurité – de campagne van de Gracq , acties van lokale Brusselse afdelingen, en als kers op de taart de gevierde autoloze zondag.

De autoloze zondag is steevast een hoogdag. Het is een dag waarop we rustig kunnen opstaan zonder autogeraas, kinderen zorgeloos op straat kunnen laten spelen en al stappend, fietsend, rolschaatsend … de anders zo drukke auto-assen overnemen. Je zou je bijna afvragen waarom we dit niet meer doen. Als Fietsersbond ondersteunen we de vraag voor meer autoloze zondagen. We zijn er ons van bewust dat dit een complexe zaak is met 19 verschillende burgemeesters die hiervoor hun akkoord moeten geven. Cijfers van Clean Cities kunnen hen alvast overtuigen dat de meerderheid van hun kiezers hier voorstander van zijn. 58 % van de Brusselaars is zelf uitgesproken voorstander één dag van de week de auto aan de kant te laten staan.

Meer nog, misschien wordt het tijd om een week van de immobiliteit te organiseren zodat alle andere 51 weken in het jaar de echte weken van de duurzame mobiliteit kunnen zijn. We blijven er vanuit de Fietsersbond ernaar streven dat duurzame mobiliteit de referentie wordt.

Bruzz Radio – Hoe ziet een perfect fietsstraat eruit?

Terugblik week van de mobiliteit

Tervurenlaan

De week van de mobiliteit is ook het moment om actie te voeren. Samen met de Gracq en haar lokale afdelingen riepen we vanuit de Fietsersbond op om eindelijk werk te maken van coherente, comfortabele en veilige fietsinfrastructuur op de hele Tervurenlaan. Deze as is een belangrijke as voor fietsers niet enkel vanuit Brussel maar ook uit Vlaanderen. Na verschillende beloftes en plannen die in de schuif zijn blijven steken is het aan het gewest en de lokale bestuurders van Etterbeek en Sint-Pieters-Woluwe om eindelijk tot actie over te gaan. Het kwam tot verschillende acties in september en een open brief.

Ook zagen we ons gedwongen om te reageren om een levensgevaarlijke omleiding waarbij fietsers tussen het voorbijrazend autoverkeer gedwongen worden. Dit is absoluut niet voor herhaling vatbaar.

Tervurenlaan: oproep aan de regering en gemeentebesturen om hun engagement na te komen

Bruzz – Fietsersbond wil concrete actie herinrichting Tervurenlaan

Bruzz – Geen rijstrook afgezet op Tervurenlaan tijdens werken aan fietspad: ‘levensgevaarlijk’

Kuregem

Het verkeersplan dat deze zomer werd uitgevoerd in de Anderlechts wijk Kuregem, wordt gewoon afgebroken. Onze lokale afdeling Velofiets organiseerde begin september nog een positieve actie in de nieuwe voetgangerszone voor metrohalte Clemenceau om aan te tonen dat iedereen gebaat is bij kwalitatieve openbare ruimte. Maar op dat moment was dialoog ver af, verschillende buurtbewoners waren boos dat ze te weinig betrokken waren in de uitrol van het circulatieplan.

Vandaag zijn we terug naar af. We betreuren vooral dat beledigingen, bedreigingen en geweld de bovenhand hadden de afgelopen weken. Er is nood om de polarisatie achter ons te laten en samen na te denken over de toekomst van de openbare ruimte, de levenskwaliteit van de wijk en toekomstgerichte mobiliteit. Het regionaal mobiliteitsplan Good Move kan in deze wel degelijk een belangrijke rol vervullen mits alle burgers volop betrokken worden.  

We schreven een officiële reactie samen met zes andere verenigingen uit het Brusselse middenveld BRAL, Walk, GRACQ, Filter Café Filtré, Heroes for Zero en Arau Asbl.

Bruzz – Kuregem: actie pro circultatieplan mondt uit in verhitte discussie met tegenstanders

Bruzz Radio - Thomas Deweer van de Fietsersbond over de beslissing van Cumps 

Een herkansing voor Kuregem

Picnic the Bridge en 30 kaarsjes voor de Critical Mass

Zondag 25 september maakte duidelijk dat er in Brussel wel degelijk een kritische massa is voor een toekomstgerichte mobiliteit en kwalitatieve openbare ruimte op mensenmaat

Manifest Picnic The Bridge 

De Morgen - Zo'n 150 mensen picknicken voor groenere Vlaamsepoort in Brussel

Bruzz - Tweede 'Picnic the Bridge' vraagt alternatief voor brug Vlaamsepoort

Bruzz - Critical Mass viert dertigste verjaardag in Brusselse straten

Openbare onderzoeken

Tot slot deden we mee aan verschillende openbare onderzoeken van projecten met grote implicaties voor Brusselse fietsers: Belliardstraat, het MIVB project op de Regenschapsstraat en het definitief maken van de tijdelijke fietsinfrastructuur op de Generaal Jacques – Louis Schmidt laan. Daarnaast werden we gecontacteerd door bewoners van de Stalingradlaan, en volgen we momenteel de herinrichting van Sainctelette en de transformatie van de Van Praetlaan tot stadsboulevard op. Mocht je input willen geven, advies over een project bij jouw in de buurt? Neem dan contact op met thomas.deweer@fietsersbond.be.